Парламентът уважи ветото на президента Румен Радев върху Закона за насърчаване на инвестициите с 99 гласа "за", 108 "против" и нито един глас "въздържал се" след прегласуване.

При първото гласуване депутатите уважиха ветото с 98 гласа "за", 108 "против" и нула "въздържал се". За да бъде преодоляно ветото на държавния глава, "за" законопроекта трябваше да гласуват 121 народни представители.

ГЕРБ-СДС и ДПС гласуваха "за" промените, а останалите парламентарни групи бяха "против".

Законът бе приет на второ четене на 19 април. Той предвижда една втора по-кратки срокове за административно обслужване за инвестиционни проекти с национално или регионално значение.

"Ако си мислите, че ще оставим обществото да бъде рекетирано с една благородна кауза и да няма никакъв баланс между икономическо развитие на обществото и икономически интереси и категоричната защита на природата, жестоко се лъжете. Този мач свърши. Мачът с 50 еколога излязоха пред кабинета долу на примера да протестират и нормите отиват в канала, с които могат да се въведе ред, приключи", каза Йордан Цонев от ДПС.

"Понеже многократно се говори за зелен октопод и за зелен рекет - много по-страшен от зеления октопод е октоподът на мафията и рекетът от мафията", коментира Татяна Слутанова - Сивиева от ПП-ДБ.

"Не може повече така. вие предлагате всичко да продължи, както е било досега. И затова няма 15 години тунел под Шипка. Затова нямаме магистрала "Струма", затова 1 милион софиянци страдат лятото, когато тръгнат за море и пак ще продължат да страдат, благодарение на вас и на вашето необяснимо поведение в тази зала да казвате - "Абе много са хубави предложенията, ама няма да ги подкрепим", каза Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

Даниел Петров ("Възраждане") каза, че живее в район, който е най-пострадал заради зелените организации, и уточни, че визира проекта за тунел под Шипка. Той обаче изрази притеснение от законови промени в правния режим на публичните предприятия, каквито са държавните горски предприятия, и обясни, че те ще могат да продават имоти по предложение на инвеститор. Заради тези скандални, меко казано, предложения, ние няма да подкрепим законопроекта, заяви Петров.

Даниел Лорер (ПП-ДБ) посочи, че така внесените промени повдигат една изключително важна тема как в България изобщо допускаме инвестиции и какъв е инвестиционният процес у нас. Според него инвестиционният процес в България е пословично бавен, но това не означава, че трябва да бъдат механично намалявани срокове на екологичните оценки и оценките за въздействие върху околната среда (ОВОС). Въпреки важната тема, начинът, по който се случва това в 90-ата минута на 49-ото НС, не е правилен, смята Лорер. Не можем да приемем тези промени в рамките на преходни и заключителни разпоредби, особено по толкова важна тема, добави той. Нашето становище е за ревизия на инвестиционния процес, но не това да се случва през "задната врата", обобщи депутатът от ПП-ДБ.

След гласуването Любен Дилов (ГЕРБ-СДС) коментира, че след този последен вот софиянци "през крив макарон" ще гледат лифт на Витоша, а петричани, санданчани и благоевградчани - магистрала "Струма".

В деня на гласуването на закона протестиращи против промените се събраха пред парламента. Недоволството им е свързано с това, че през закона се правят поправки в други три закона, един от които е този за опазване на околната среда.

Държавният глава Румен Радев върна за ново обсъждане разпоредбите, които съкращават времето на компетентните органи да се произнесат по въздействията на даден проект върху околната среда и въвеждат принцип на мълчаливо съгласие за неговото изпълнение. Оспорени бяха и ограничаването на възможностите за съдебен контрол, както и удължаването на валидността на определени решения, чийто срок изтича или вече е изтекъл. Президентът оспори и създаването на предпоставки за придобиване на имущество, собственост на публични предприятия, което според мотивите му води до риск от ощетяване на обществения интерес.