"Участвам в парламентарните избори, защото голяма част от решенията на местно ниво зависят от решенията на национално", каза в предаването "Лице в лице" по bTV Ваня Григорова от "Солидарна България".

Новата коалиция е поредна политическа формация, която ще се бори за левия вот на предстоящите избори, наред с БСП и коалиция "Левицата".

"Леви формации е имало винаги. Защо се стига до такова разделяне - трябва да отговори ръководството на БСП. Видяхме какво напрежение имаше в София след местните избори и как продължи то", посочи тя.

 

 

Григорова коментира и изказването на лидера на "Движение 21" Татяна Дончева относно неуспешните преговори за общо явяване с "Левицата".

"Аз съм в общественото пространство и се боря по различни проблеми от 15 години. Не разглеждам себе си като проект. Относно г-жа Дончева - да, аз исках да имам решаващ глас при евентуалното ми участие в по-широка коалиция, каквато ми се щеше да постигнем. Те решиха, че не са съгласни с това", обясни Ваня Григорова.

"Не исках да се повтори случилото се на местните избори. Най-високо поставеният представител на синдикатите беше десети в листата. Затова не влезе в Столичния общински съвет. Наложи ми се самотно да се боря за трудовите възнаграждения. Имах подкрепата на другите общински съветници, но те не са се борили по тези теми", каза тя.

Според нея лидерите на партиите от коалиция "Левицата" имат значение и са опитни политици. Тя уточни, че ги уважава и вярва, че в един момент ще бъдат заедно.

"С Мая Манолова успяхме да се разберем за това сътрудничество. С нея можем успешно да се допълваме - аз с моята синдикална насоченост, а тя с борбата с монополите и защитата на потребителите. Това са вектори, които много добре се допълват. Успяваме да разрешим всички потенциални конфликти. Ако си определях аз листите, вече щяха да са регистрирани", посочи Ваня Григорова.

По думите ѝ коалиционен съвет взима решенията около предстоящите избори.

Външната политика

"Не одобрявам, че НАТО ни тласка към военен конфликт, който не е наш. Подкрепям референдум по всички въпроси, включително за НАТО. Включително и референдумът, който трябваше да се проведе дали да бъдем, или да не бъдем част от еврозоната. Беше пренебрегната волята на стотици хиляди български граждани", категорична е тя.

"За мен е недопустимо, ако българските граждани са изразили волята си да бъдат питани, ако са изпълнени всички законови изисквания, едни 240 души да решат дали да допуснат допитване или не", посочи представителят на "Солидарна България".

Според Григорова НАТО тласка България към война "като ни подтиква да изпращаме оръжие".

"Води се разследване за едно от предходните правителства, в които е продавано оръжие през посредници, и дори не е стигнало там, където е трябвало да стигне. Имаше идея да изпращаме медицински лица в Украйна. Това е пряка намеса", посочи Ваня Григорова.

През юни 2023 година от Министерството на отбраната съобщиха, че България е приела да готви бойни медици или бойни санитари от Украйна.