Финансирането за държавната детска болница е осигурено, за персонала не мога да кажа, обяви пред журналисти служебният премиер Димитър Главчев в Клисура. Коментарът му е по повод решението на служебното правителство от днес да одобри създаването на Многопрофилна болница за активно лечение "Мама и Аз" в София.

Няма колизия между двете болници - едната е и за деца, и за възрастни, а другата е само за деца. Но пак казвам, че финансирането за държавната детска болница е осигурено, така ме увери министърът на здравеопазването, обясни Димитър Главчев, цитиран от БТА.

Решението на кабинета доведе до реакцията на Обществения съвет за създаване на Национална детска болница, според който София и регионът нямат финансовия и кадрови капацитет да захранят две големи, многопрофилни детски болници.

От Обществения съвет настояха служебното правителство да обясни решението си за одобряването на проекта.

На решението реагираха с позиция и от Министерството на здравеопазването, откъдето обясниха, че в бъдещата частна болница "Мама и Аз" се предвиждат само 40 легла за деца.

Малко по-рано Министерският съвет одобри създаването на Многопрофилна болница за активно лечение "Мама и Аз", София, съгласно законоустановения ред за целта в Закона за лечебните заведения.

Процедурата по създаването на МБАЛ "Мама и Аз" е започнала през август 2022 г., обясниха от министерството. Съгласно представената проектна документация, инвеститорът "Търговска лига - Глобален аптечен център" АД има намерение да създаде МБАЛ "Мама и Аз", която ще осъществява дейност на адрес: София 1528, район "Искър", ул. "Продан Таракчиев" 20-22.

Лечебната дейност в болницата ще се осъществява по 39 медицински специалности, в 30 клиники и отделения, в които ще има общо 413 легла. "Мама и Аз" обхваща лечение на пациенти предимно над 18-годишна възраст, а в структурата на болничното заведение е предвидено само едно отделение по педиатрия. Това категорично се разграничава от намерението на държавата да подсигури изграждането на Национална детска болница само за лица до 18-годишна възраст с над 400 легла, добавиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

С решението на Министерски съвет е определен срок от 48 месеца, в който управителят на дружеството да подаде заявление до министъра на здравеопазването за издаване на разрешение за осъществяване на лечебна дейност по реда на Закона за лечебните заведения.