На извънредно заседание на парламента днес депутатите окончателно решиха рекламата на хазарта в медиите да бъде забранена. Тя остава само върху билбордове и в спортни зали, но само ако са отдалечени от училища.

Предложението беше прието със 198 гласа "за", нито един "против" и нито един "въздържал се".

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за хазарта беше внесен от Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС) и Йордан Цонев (ДПС). По-рано днес измененията минаха на второ четене в парламентарната комисия. С тях ще се забрани рекламата на хазартни игри в радио и телевизионни програми, в печатни произведения и електронни медии, включително електронни сайтове, както и на обществени места, включително фасади на сгради.

Допуска се реклама на хазартни игри върху външни изградени съоръжения тип билборд, находящи се на разстояние не по-малко от 300 метра от образователни институции - училища, университети, детски градини, от читалища, детски площадки, ученически и студентски общежития, както и от обекти, в които се предоставят социални услуги на деца и младежи, добавя БТА.

Реклама на хазартни игри се допуска върху екипировка, спортни съоръжения, спортни зали, стадиони и басейни, материали или продукти на спортни федерации, клубове, сдружения и организации, освен върху спортна екипировка, материали или продукти, които са предназначени за ползване от малолетни и непълнолетни лица.

Хазартни игри с игрални автомати и в игрално казино ще могат да се организират само в населени места с над 10 000 жители, като се дава тригодишен срок на операторите да приведат дейността си с приетите промени.

Снимка: БТА

Изключение ще се прави за национални курорти и населени места, отстоящи на не повече от 30 км от шосейните, железопътните и речните гранични контролно-пропускателни пунктове на България.

Забранява се в рекламата на хазартни игри да се съдържат цифри. В рекламата ще се допуска обявяване на наименованията, вида и разновидността на хазартните игри; регистрираната търговска марка на организатора, а при провеждане на мероприятие и/или фирмата (наименованието) на организатора; тегленията на тиражите и обявяване на печалбите в тях.

На всички реклами, с изключение на спортна екипировка, задължително минимум 10 на сто от площта ще е заета с текст: "Хазартът носи риск от развиване на зависимост".

Снимка: БТА

Съветът за електронни медии ще осъществява надзор на рекламното съдържание в медийното пространство и при установяване на нарушения ще сезира Националната агенция за приходите за провеждане на административно наказателно производство.

Предвидено е 50% от вноската на хазартните оператори за социална отговорност да бъде за Министерството на здравеопазването, като парите да се използват за лечение на зависимости от хазарт. Тази разпоредба се предвижда да влезе в сила след четири месеца, добавя БТА.

До хазартни игри няма да се допускат хора, които получават месечна социална помощ, хора с психични разстройства, вписани в регистъра по Закона за здравето, и хора, поставени под запрещение. С наредба ще бъдат определени и минимални мерки, които хазартните оператори трябва да предприемат за ограничаване на рисковото поведение при онлайн залагания. Предвижда се тези разпоредби да влязат в сила от 1 януари 2025 г.

Вижте всички снимки ТУК>>>

Народното събрание обаче не гласува на второ четене промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, с който се отменя алтернативният данък за доходи от събиране на диворастящи гъби и плодове, включително и на лечебни растения.

Снимка: БТА

Депутатите не приеха наименованието на законопроекта, разглеждан на второ четене и затова не можаха да продължат с доклада на комисията по бюджет и финанси за второто разглеждане на законопроекта. Наименованието бе гласувано с 98 гласа "за", 102 - "против" и четирима - "въздържал се". Законопроектът за промени бе внесен от депутатите Йордан Цонев и Теменужка Петкова. Той бе приет на първо четене на 26 април, добавя БТА.

"За" бяха депутатите от ГЕРБ-СДС (59), ДПС (31), "Има такъв народ" (ИТН) - 8. "Против" бяха депутатите от "Продължаваме промяната - Демократична България" (53), "Възраждане" (31), "БСП за България" (18). С "въздържал се" гласуваха трима депутати от ПП-ДБ и един от БСП.

Снимка: БТА

Депутатите също така решиха надценката при продажбата на някои видове хляб в магазините да има горен праг от 15%. Предложението за това, гласуването му в парламентарната зала и острата реакция на засегнатите търговци дойде в рамките само на няколко часа.

Така покрай запазване на нулевото ДДС за хляба и брашното до 31 декември 2024 г. включително ще действа и таванът на надценката.

Депутатите приеха за този срок данъчната основа, посочена в данъчния документ, издаден от производителя или вносителя за доставка на определени видове хляб може да бъде увеличена с максимална надценка от 15 на сто без данъка по този закон по веригата доставки до краен потребител.

По предложение на Десислава Танева (ГЕРБ) беше уточнено в закона, че мярката за ограничаване на надценката се отнася за бял хляб, хляб "Добруджа" и типов хляб.

След обсъжданията и гласуването на законопроектите заместник-председателят на парламента Росица Кирова закри извънредното заседание на Народното събрание в 18:03 часа и насрочи ново извънредно заседание за 18:20 часа днес, на което ще бъде обсъдено ветото на президента върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите, добавя БТА.

Снимка: БТА

 

По-рано заседанието започна с декларации - своеобразни равносметки за работата на НС, от името на парламентарно представените партии.

С облекчение казваме "сбогом" на 49-ия фалшив парламент и се надяваме в 50-ия истината да победи, защото силата е в истината, заяви Станислав Балабанов от ИТН от парламентарната трибуна.

"Толкова много скандали, толкова много лъжи, нелепи закони, които трябва да бъдат променени, коалиция, която беше наречена некоалиция, сглобка, която основно породи отвращение и най-вече ненужната промяна на Конституцията, която в момента оставя в унизително положение всички институции на България", коментира Балабанов.

Снимка: БТА

"Абсолютното доказателство за всичко, което говоря, е последният скандал, който излезе в медиите, свързан с бившия министър-председател и настоящ депутат от ПП-ДБ Кирил Петков, бившият депутат от ПП-ДБ Лена Бориславова и бившият председател на НС и настоящ депутат от ПП-ДБ Никола Минчев", посочи Балабанов. Оказа се, че тези хора са обвинени във фалшификация, има производство по този въпрос и може би скоро ще излезе с решение да им повдигне обвинение, добави той.

Това е поредният пример, че всичко, до което са се докоснали "Продължаваме промяната-Демократична България", откакто са в политиката, всъщност е фалшиво, смята Станислав Балабанов. "Фалшив беше документът, с който Кирил Петков твърдеше, че вече не е канадски гражданин. Фалшиви бяха обещанията им за промяна и предизборните им твърдения, че никога няма да направят нищо общо с ГЕРБ и ДПС", коментира той. Според него фалшиви са били и ежедневните им обещания за правосъдна реформа. "Единственото истинско нещо беше мазното турско кафе в скута на Пеевски", заяви Балабанов.

Най-виновни в тази ситуация са ГЕРБ-СДС, които девет месеца ги подкрепяха, смята депутатът от ИТН. "Колеги от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, вие сте едно и също, вие сте двете страни на една и съща монета, след изборите вероятно отново ще се прегърнете и целунете уста в уста, отново ще се ожените и ще кумува ДПС", коментира още Балабанов, цитиран от БТА.

Борбата с паралелната държава и нейното пречупване могат да гарантират на България просперитет, а на българските граждани по-добър живот. Ние от БСП ще се борим за това, заяви и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Снимка: БТА

В началото на декларацията лидерът на левицата заяви, че приключва морално и институционално най-вредният парламент в последните десет години.

По думите ѝ той е морално и институционално вреден и ще остави тежки последици в обществените и политическите отношения на България. "Морално вреден, защото промяната се прегърна със статуквото, защото надеждите на стотици хиляди българи бяха опропастени и излъгани. Получи си "мафиотизирана промяна", добави Нинова. Според нея резултатът от тези десетина месеца е изпиране на корупцията, на статуквото, легализиране на кражбите и на лобизма и поставяне на паралелната държава на първия ред в най-висшата институция на България - Народното събрание. Това е резултатът. Но има и още по-тежък- отблъскване на българските граждани от политиката, отхвърлянето на политическата власт, презирането на собствените ни институции. Това ще има тежки дългосрочни последици върху българския политически и обществен живот, заяви Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП аргументира и оценката, че това е "институционално вреден парламент" и визира посегателството, по думите ѝ, на основни начала в българската Конституция. Промените в Конституцията отнеха българския национален суверенитет, като допуснаха хора с двойно гражданство да управляват държавата, добави тя.

Ние през цялото време бяхме дистанцирани и от начина на правене на политика и от съдържанието на законите, които се приемаха. Приемахте лобистки закони по съдържание с най-ниска форма на законодателна култура, коментира Нинова и визира законодателния процес на две четения в едно заседание и приемането на поправки след поправки. Последиците от това са объркан обществен живот, объркани икономически субекти, объркан малък и среден бизнес, несигурност и нестабилност на всяко семейство и на всеки човек, заключи тя.

Този фарс, наречен 49-о Народно събрание, трябва да бъде възможно най-бързо пратен в историята, заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов в декларация от парламентарната трибуна.

Снимка: БТА

Той отбеляза, че има традиция в последния работен ден на парламента преди неговото разпускане да се правят заключителни декларации, само че сега се намираме в ненормална ситуация заради промените в Конституцията от миналата година. Костадинов посочи, че с приетите изменения в основния закон на практика Народното събрание продължава да действа абсурдно дори и след провеждането на изборите за ново Народно събрание.

Този фарс трябва да приключи, заяви лидерът на "Възраждане". "Дори парламентарната ни дейност през по-голямата част от тези 12 месеца от последните избори насам на практика предизвикваше само и единствено отвращение у българските граждани, защото огромната част от законите, които бяха приети, бяха в интерес на чужди държави заради поредните евродирективи и само и единствено в полза на определени частни и лобистки интереси", заяви той. Според него законите, които можем да кажем, че защитават интересите на българските граждани и данъкоплатци, се броят на пръстите на двете ръце. Ето защо- колкото по-скоро този парламент бъде пратен в историята, толкова по-добре, добави Костадинов.

Лошото е, че не можем да го пратим в историята още днес, коментира той. Лидерът на "Възраждане" изрази опасения, че по време на кампанията някоя от партиите може да реши да свика извънредно заседание на парламента. "Затова единственото, на което можем да се надяваме, е този фарс, продължил вече повече от 12 месеца, наречен 49-о Народно събрание, този позор за българския парламентаризъм, този позор за българската държавност да бъде възможно най-бързо пратен в историята или по-скоро на боклука на историята, където му е мястото", коментира Костадинов, цитиран от БТА.

От името на ГЕРБ-СДС Тома Биков заяви, че се надява, че българските граждани ще дадат много ясен знак в посока на нормализация на страната, защото "това, в което живеем всички ние като граждани през последните три години, не е нормално". 

Снимка: БТА

Биков изрази надежда, че след изборите българският политически живот ще се върне към правилата на демократичната политика и ще спре да експериментира неуспешно. Той отбеляза, че в демократичния свят управлението се доминира от тези, които са спечелили най-високо обществено доверие. а не от онези, които по-гръмогласно казват, че са прави.

"Обобщението на този парламент може да бъде и обобщение на политическата ситуация от последните три години. Този парламент, подобно на предишните няколко, приключва мандата си предсрочно. Прави го по сходен начин - с хули, с обиди, но за съжаление без убедителни резултати", заяви Тома Биков. По думите му основният извод може би е, че "производството" на хули, обиди и заклеймявания не води до конкретни резултати нито в политически, нито в икономически, нито в обществен план.

По отношение на изборите Биков посочи, че от ГЕРБ ще се въздържат да участват в конфронтация по отношение на "наши опоненти, партньори и опоненти-партньори". Той посочи, че ГЕРБ ще водят позитивна кампания, добавя БТА.

По думите му става все по-ясно, че анти-ГЕРБ идеологията може да действа за кратко време и сред определен кръг хора, но тя не може да бъде основание за дългосрочно съществуване на една или друга политическа сила.