Националният съвет на БСП обсъжда актуализацията на бюджета и актуалната политическа обстановка след обявеното изтегляне на министрите на партия "Има такъв народ" от кабинета. В изказването си пред членовете на Националния съвет соцлидерката потвърди нежеланието си да се върви към нови избори сега. 

Четири варианта за изход от политическата ситуация очерта  Корнелия Нинова по време на днешния пленум - правителство на малцинството, нов кабинет в рамките на това Народно събрание, предсрочни избори и програмно правителство с конкретен срок на дейността му.

По думите й първият е правителство на малцинството, което е трудно, но не невъзможно. Според нея си заслужава да се опита този вариант, за да се приеме актуализацията на бюджета, чрез която да се осъществят икономическите и социални мерки и да се задейства плана за възстановяване и развитие. Защото той изисква промяна в около 20 закона, тоест наложително е да има действащ парламент, посочи Нинова.

Според лидерката на БСП вторият вариант - за ново правителство в рамките на сегашния парламент, е невъзможен.

"Първо мандат биха получили Продължаваме промяната. Те категорично са заявили без ГЕРБ, ДПС и Възраждане. Оставаме отново в същия формат, в който сме и сега, без ИТН. Втори поред за даване на мандат са ГЕРБ. Те са в изолация и не сме чули още никой да иска да прави коалиция с тях. За нас това също е невъзможно", обясни Нинова.

Тя допълни, че третият мандат е по избор на президента, но за него вече има желаещи, а именно ИТН. "Това изглежда нелогично. Да събориш кабинет, да не подкрепяш правителство на малцинството, да хвърляш държавата в хаос, за да получиш третия мандат и пак да направиш правителство на малцинството е нелогично. Това е загуба на време, на ресурси", каза още Нинова.

Третата възможност - нови избори, би било фатално за страната.

"Такива избори биха били възможни през септември - октомври. На прага на тежка зима, на пропуснато лято, без компенсация за доходите и икономиката", допълни аргументите си против председателят на БСП. Четвъртият вариант, който е и нейното предложение, е за изготвяне на програма на правителството и посочване на хоризонт за дейността му.

"Както знаете, един от недостатъците на сегашното правителство е, че нямаме програма. Много пъти го поставяхме този въпрос пред всякакви формати. Не е нормално толкова време да нямаме програма. Нека обмислим вариант БСП да покани на разговори досегашните коалиционни партньори, включително ИТН с предложение да направим програма с много ясно разписани стъпки какво ще направим оттук нататък с оглед на ситуацията. И да сложим хоризонт на такова правителство. Помислете дали да не предложим такъв вариант и хоризонт до края на годината", заяви Нинова.

Соцлидерката отнесе критики от социалисти и опоненти от вътрешната опозиция по време на заседанието на Националния съвет. Чуха се гласове, че партията остава в управлението само заради постове. Нинова беше неведнъж упрекната и заради това, че началникът на кабинета й в икономическото министерство - Калоян Методиев, е този, който решава от името на БСП.

Костадин Паскалев беше един от членовете на пленума, който обвини ръководството за това.

"Давам си сметка, че сме в нова ситуация, само че решенията трябва да се взимат в този национален съвет, който формулира политиката на партията между конгресните заседания. Уви, намерихме друг орган - Изпълнителното бюро и ръководството на парламентарната група. Това е противоуставно", каза още Паскалев.

Той поздрави министър Гьоков за това, което се е опитал да направи, заедно с екипа на БСП в МС, но подчерта, че "сме изключително далеч от онзи принцип за осъвременяване на пенсии на хора, които имат еднакъв трудов стаж, еднаква професионална квалификация и са работили едно и също в рамките на един и същ период, да получават еднакви пенсии сега", каза Паскалев, като разкритикува, че до момента БСП не изпълнва програмата си.

Паскалев подложи на критики и поведението на БСП относно спирането на руския газ и износа на оръжие за Украйна.

"Тотално лицемерие е да казваш, че сме срещу спиране на преговорите с "Газпром", а като член на правителството да подкрепяш друго решение. Да твърдиш, че не се внася оръжие за съседни на Украйна страни, същевременно да ти публикуват в медиите снимки на частни фирми, които изнасят оръжие. Ще лицемерничим ли до последно?", попита социалистът.

"Кой взима решенията в БСП? Уважаеми другари, казвам ви го с болка, ако продължаваме да мълчим и се отнасяме пасивно към процесите, скоро Националният съвет ще се превърне в ликвидационен съвет на партията. Аз не искам да участвам в такъв позор. С лицемерие хора не се печелят.

Другарко Нинова, давате ли си сметка, че поведението на БСП се формира в последно време от Калоян Методиев?", атакува Паскалев лидера на БСП.

"Той говореше някакви неща за президента, после ние го взехме като партийно поведение. Вие самата не го подкрепихте за втори мандат. Давате ли си сметка, че това, което излиза в публичното пространство, неглижира Националния съвет? Прави го в излишен орган", констатира Костадин Паскалев.

"Реалната ситуация е, че най-вероятно, съвсем скоро предстоят избори, защото правителството, което управлява, няма мнозинство", заяви в изказването си депутатът Крум Зарков. Той отбеляза, че социалистите коментират идеите си по бюджета, но реализацията им не зависи от БСП и "всичко, което се докладва днес тук, е просто добро пожелание".

"Започнахме участието си в този парламент с фундаменталното политическо разбиране, че е по-хубаво да имаш 26 депутата, отколкото 80. Сега се опитваме да се убедим, че е по-хубаво правителство със 109 депутата, отколкото със 134. Може да се убеждаваме един друг, но това не е реалност. Правителство на малцинството се каза няколко пъти, защото го пише в книгите. И за еднорозите пише в книгите. Може и да вярвате в тях, има хора, които твърдят, че са ги и виждали. Само че на практика това означава - или имаш скрит партньор, с който правиш мнозинство, но не го назоваваш, или опозицията всъщност крепи правителството, защото във всеки един момент може да внесе вот на недоверие и то пада", заяви Зарков.

Според него не е реалистично и ново правителство в рамките на мнозинството, което в последните дни изостря тона помежду си.

"Четвъртият вариант да направим опит за същия формат - хубаво, аз го подкрепям този опит, ДБ го предлагат вече 10 дни, никой не ги чу, нека да го направим ние, но той има ли реалистични перспективи за успех? В най-добрия случай, стискам палци, поне да се разберем за краткосрочен хоризонт от няколко седмици", каза Крум Зарков.

"Но да говорим сега за закона за КПКОНПИ и кой да му е началник, ама кой ще го избере този началник? Кой ще го гласува този закон? Между другото, това важи и да си даваме сами за себе си оценка за управлението на правителството. Тази оценка ще ни я дадат много скоро и тогава ще видим кой е прав между другарите, които спорят. И то може би ще ни я дадат в изборна ситуация. В този ред на мисли Националният съвет трябва да има една задача - да подготви партията за избори", категоричен е социластитът.

Той предупреди: "Ако ние се явим така, както сме тръгнали, и се изненадаме, че ще дойдат избори, защото не искаме да видим реалността, то резултатите няма да бъдат добри". Зарков се обяви за ново заседание на конгреса на БСП.

"Вие знаете, че летим към катастрофата. А аз знам, че можем да я спрем. Но трябва да се съберем, да спрем да мижим един срещу друг, да спрем да приемаме да ни се сервират неща, които не отговарят на реалностите; да се консолидираме и да направим нужните стъпки. Имаме какво да направим, политическият разпад не засяга само нас. Основният въпрос е как да изправим БСП и да се подготвим за избори", призова Крум Зарков.

Весела Лечева пък настоя БСП да напусне коалицията, след като положи усилие да се приеме бюджетът със социалните мерки. Тя обвини ръководството на партията, че иска да остане във властта само заради постовете. 

По думите й доверието в правителството, и конкретно към Кирил Петков, рязко спада, а първото нещо, което са направили представители на БСП, е да се асоциират с него. "Предлагам да се направят усилия за приемане на бюджета с неговите социални мерки, които между другото всички партии си приписват за техни, и да напуснем коалицията", заяви в заключение Лечева. Оставането във властта, което предлага соцлдерката, за Лечева е: "Предлагате ни да участваме карнавал".

"Това, което ни крепи в момента, е как да задържим няколко другари на постовете им. И то не какви да е другари, защото тук не се следва принципа кой е подготвен и полезен за държавата, а който е най-послушен", разкритикува представителката на вътрешната опозиция.

"За пореден път става дума днес за Калоян Методиев. Това е вашият човек, който управлява "Позитано" 20 през последните години. Той е човекът, който говори пред медиите, извикайте го, разберете се с него, защо ни увъртате във вашите "шушу-мушу истории", атакува Лечева. И тя нарече поведението на БСП по темата за оръжието за Украйна лицемерно.

"По-лицемерно решение от това няма. Не се ли досещате, че е тези заводи работят хора и много добре знаят какво се случва. Важно е хората да ви вярват, вие може да се заблуждавате, колкото искате", заключи тя.

Преди началото на пленума пък представители на ръководството на БСП и на парламентарната група коментира, че сега държавата не бива да се хвърля в хаос с предсрочни избори.

Такова мнение изрази зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Филип Попов. Според него "това означава наесен, в зимния период, без бюджет за следващата година, без необходимите законопроекти по отношение на Плана за възстановяване и развитие, в тежка криза - икономическа, политическа, социална". "Тук не е въпросът в постове и министерства, тук е въпрос на отговорност България да не бъде хвърлена за трети пореден път от ИТН в предсрочни избори и в хаос, в безвремие", твърди Попов.

"Този, който ви говори, че в момента е по-добре да има избори, отколкото правителство - било то коалиционно, било то експертно, за мен е политически идиот", коментира и заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев на въпрос дали БСП трябва да остане в коалицията. По думите му БСП до момента е показала, че може да обединява и не бива да бъде от партиите, които ще разделят коалицията. "Смятам, че този политик, който успее да събере почти всички политически сили за определен период от време, ще спечели", посочи той. На въпрос Кирил Петков ли е този политик, който трябва да ги обедини, Стойнев отговори категорично: "Не".

Социалният министър Георги Гьоков пък коментира желанието си да мине актуализацията на бюджета, за да бъдат подкрепени хората и бизнесът. "Всяка стъпка встрани от това, което е предложено, нарушава баланса на целия бюджет. А мисълта, че можем да приемем бюджета на държавното обществено осигуряване, без да приемем големия бюджет, е много наивна", заяви Гьоков.