БСП остава в коалицията и в кабинета, които Слави Трифонов часове по-рано заяви, че партията му ИТН напуска. Това стана ясно от извънреден брифинг на министъра на икономиката и лидер на левицата Корнелия Нинова.

"За нас избори сега означава още хаос, задълбочаване на кризите, липса на Народно събрание, което да взима адекватни решения, неизвестност и несигурност ", коментира вицепремирът.

"Ние сме отговорна и разумна партия, носим отговорността за участието в това управление и знаем как да продължим напред", заяви още тя след извънредно заседание на Изпълнителното бюро, ръководството на парламентарната група и министрите на БСП.

"Анализирахме спокойно и разумно и представяме предварителната ни оценка и решение, но окончателното ще се вземе от Националния съвет в неделя. Не се притесняваме от избори, намираме ги за нелогични и дори вредни в този момент", каза Нинова.

"В краткосрочен план най-важно е да се приеме актуализацията на бюджета", категорична бе министърката на икономиката.

"Категорично подкрепяме политиката, заявена от премиера и ПП за борба с корупцията и с модела ГЕРБ. 5 години водим тежка битка с този модел, имаме най-много опит и най-много рани от нея. Навсякъде е обрасло със зависимости и саботаж", каза още вицепремиерът.

Тя обяви и че БСП подкрепя кандидатурата на Бойко Рашков за КПКОНПИ. Нинова отклони всякакви въпроси за бъдещето на коалицията и правителството. Обясни, че те ще бъдат обсъдени в 20 ч. на лидерски коалиционен съвет.

В БСП не знаели за изявлението на Слави Трифонов, разбрали, че има напрежение между ИТН и ПП с напускането на министрите, коментира Нинова.

"Застигнаха ни много кризи, не се оправдаваме, хвърлихме много време и сили да помогнем на домакинствата, а сериозните реформи тепърва предстоят", каза още тя.

Нинова беше категорична, че позицията на БСП по темата Република Северна Македония остава непроменена и напомни, че това е било червена линия за социалистите още при преговорите за съставяне на коалицията.