ВМЗ Сопот опровергава твърденията на вицепремиера Корнелия Нинова и заявява, че е напът да отчете рекорден приход за 2022 година. Това се посочва в официална позиция на дружеството, свързана с думите на Нинова, че сменя ръководството на завода заради лоши финансови резултати.

"Само за първите 5 месеца на 2022 г. по сметките на "Вазовски машиностроителни заводи" ЕАД са постъпили над 150 млн. лв. приходи, а подписаните договори надхвърлят половин милиард лева", обясняват от Съвета на директорите.

"Първото невярно твърдение е, че "ВМЗ" е завършило 2021 г. с печалба от 3 млн. лева, а сегашният борд, за 3 месеца е довел дружеството до загуба от 1 млн. лв. "Фактите са следните - "ВМЗ" е завършило 2021 г. с печалба не от над 3 млн., както твърди вицепремиера Нинова, а от малко над 1 млн. лв. Да бъде избегната загубата през тази много тежка за бизнеса година е станало възможно и благодарение на работата на същия съвет на Директорите, който е ръководил предприятието през последните два месеца на 2021. Министър Корнелия Нинова посети изненадващо ВМЗ Сопот. Тези данни са публични и лесно проверими", отбелязват от ВМЗ.

По думите им към днешна дата Дружеството няма просрочени задължения, а по сметките му има достатъчно средства за обезпечаване на дейността и изпълнение на така необходимата програма за модернизация.

"Всичко това е известно на Държавната консолидационна компания /собственик на ВМЗ/ и буди недоумение защо са предоставили грешна информация на ръководството на икономическото министерство", обясняват още от оръжейницата.

Според Съвета на директорите на истината не отговарят и твърденията на Нинова, че въпреки неколкократните писма на ДКК до ВМЗ, ръководството е отказало да плати дивидент за 2021 г.

"Ако това е сред мотивите на вицепремиера, то тя следва да освободи съвета на директорите на ДКК, а не този на ВМЗ", коментират от оръжейния завод. Те посочват, че още на 20 април 2022 г. годишния финансов отчет на "ВМЗ" е изпратен за одобрение на ДКК. От тогава до този момент становище не е дадено, което блокирало и изплащането на дивидента към държавния бюджет, тъй като по закон принципалът (в лицето на ДКК) дава санкцията за това", категорични са от завода.

Вицепремиерът Нинова е "заблудена и въвлечена в подобна интрига, като е много далеч от истинските факти и реалното състояние на дружеството", се казва още в позицията.

"Ще направим всичко по силите си да защитим името си и бъдещето на "ВМЗ", защото най-важни са работещите в него", подчертават сменените директори във финала на официалната позиция. 

От борда подчертават, че са хора с дългогодишен опит, "които няма да допуснат да бъдат дискредитирани по подобен начин". В момент, в който са възложени рекорден по обем договори на държавния завод, се предприемат действия, които могат да блокират дейността на завода и да застрашат бъдещето на едно структуроопределящо предприятие с хиляди заети работници, подчертават от Съвета на директорите.

Междувременно в Сопот и Карлово, откъдето са повечето служители на ВМЗ, през почивните дни напрежението ескалира след обявените промени в състава на ръководството, предаде БНР.

Хората не смятат, че те предвещават добри времена за най-голямото държавно предприятие във военно-промишления комплекс.

Сред новите назначения на Държавната консолидационна компания във Вазовските машиностроителни заводи са доскорошният управител на София област Иван Иванов, Мариан Йовчев - дългогодишен служител и директор на "Терем", както и Камен Шаралиев, който е оглавявал звеното на индустриално оборудване във ВМЗ.

Смяната на ръководството идва само няколко месеца след последната рокада.

Този път начело на предприятието се поставят хора, за които то е непозната територия, смята Димитър Атанасов - председател на изпълнителния съвет на "Подкрепа" в дружеството, който визира назначенията на Иванов и Йовчев.

Атанасов коментира некоординираната с ДКК продажба на имоти на ВМЗ, сред които почивна база в Старосел и хотел в Сопот, както и лошите финансови резултати за първите месеци на годината.

"За нас има тук нещо не както трябва и нещо, което мирише много. Това са неща, на които обикновените работници се смеят. Аз бях останал с много добри впечатления от министърката. Или някой я е подвел много жестоко или не знам. Дойде, снима се с хората, обеща увеличение, драстично, на доходите, в един момент нищо не се случи. Не знам как я докараха тази загуба - това не е на синдикатите работа. Не е наред цялата картинка", казва още Атанасов.

Малко по-късно стана ясно, че синдикалните организации на КНСБ и КТ "Подкрепа" във "ВМЗ - Сопот" са поканили с писмо, разпространено и до медиите, министъра на икономиката и индустрията Корнелия Нинова на спешна среща във връзка със смяната на ръководството на дружеството. Това съобщи за БТА Елена Петрова, председател на синдикалната организация на КНСБ в завода. По думите й служителите са притеснени дали ще запазят работните си места и ще има ли забавяния на възнаграждения.

Работниците ще очакват вицепремиера в завода в Сопот до края на утрешния ден. При отказ двата синдиката обмисляме протестни действия, допълни Петрова.