Трети парламентарен вот е теоретично възможен - това е мнението на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ в отговор на казаното в интервю по БНР от президента Румен Радев.

Той призова за нормалност в политиката и възстановяване на демокрацията, както и за диалог между партиите.

"За възстановяването на нормалността в политиката, за възстановяването на демокрацията, диалогът е необходимо условие. Отказът от диалог е антидемократичен инструмент, а диалогът какъв резултат би произвел - това е друга тема. Така че ние нямаме политически субекти, с които да не можем да влизаме в диалог, освен тези, които откровено призовават за антидемократично поведение", заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Диалогът е необходим, чрез него "политическите партии, които влизат в НС, да сформират ценностни мнозинства, да сформират мнозинства с ясна цел и програма и по този начин да излъчат кабинет, който да има достатъчна експертиза да изпълнява ясна програма." За това се е обяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, цитиран от ДПС.

Днес се проведе първото присъствено заседание на ЦС на партията от началото на пандемията от Ковид-19.

Да има минимални корекции в листите за предстоящите избори и сходна кампания, реши Централният съвет на ДПС.

Снимка: БТА

"Оценката на Централния съвет е, че ДПС е постигнало много добър резултат на изминалите избори и на база на тях взехме решения за предстоящата кампания", е отбелязал Карадайъ.

ДПС ще има кампания за обучитение с партийните структури и младежката организация за машинното гласуване. Председателят на политическата сила е убеден, че за партията му вот по този начин няма да е "по-голям проблем отколкото за всички останали партии".

Карадайъ е дал пример с община Сърница и с.Зорница, Хасковско, където се наблюдава висока избирателна активност с машинен вот и висок процент гласове за ДПС.

По време на заседанието, освен анализ на изминалите парламентарни избори на 4 април, е бил даден и старт на подготовката за предстоящия предсрочен вот на 11 юли. Членовете на ЦС са приели критериите за номинации за народни представители, сред които кандидатът да бъде избираема личност с обществен авторитет, която споделя идеите на Движението за права и свободи и на либерализма.