Като цяло колкото и да изглежда ситуацията в момента "цунг цванг" и каквото и да направиш ще е грешно, ще се кристализира някакъв център на власт и много вероятно е той да бъде откъм президента. Това заяви в интервю за Dir.bg социологът Мира Радева, коментирайки безпрецедентната политическа ситуация в страната. Според нея вървим към трети предсрочни избори. Дори и да имаше мажоритарен избор в два тура изборът щеше да е идентичен. Обществото е орел, рак и щука и затова не може да възпроизведе работещ парламент. 

- Как ще коментирате сегашната политическа ситуация? 

- Тази ситуация съм я прогнозирала още миналата есен, когато казах, че всички ще се обединят под шапката на Румен Радев да направят едно ОФ срещу ГЕРБ с цел да ги смъкнат от власт, а като се стигне до властта ще се изпокарат. За жалост точно това гледаме в момента. Тези всичките хора в момента са много амбицирани да дойдат на власт, само че още преди да се бе стигнало до властта започнаха да се карат за парчетата от баницата. Това е, което виждаме. Без всякакъв опит за взаимни компромиси, за разговор, за толерантност, ситуацията е обидна не просто за тези 30 години преход, в които се опитваме да изградим някакви цивилизовани правила на отношения. Тя е обида за цялото ни общество. И според мен, това е диагноза и за състоянието на обществото, което предпочита да вика, да се бие на площада, отколкото да говори спокойно и да разгледа реалностите на политиката такива каквито те са. Не мога да проумея, тези хора проявяват удивителна слепота, тотална липса на подготвеност. Петър Илиев /бел. ред. издигнатият от ИТН във втория проектокабинет за министър на вътрешните работи/ се държи като обиденото детенце. Имам чувството, че този човек никога не се е срещал с реални трудности в живота си, всичко му е вървяло хей така и са му постилали килимчета и изведнъж, когато усеща някаква опозиция, започва да тропа крак и да се бие и да се тръшка. Горе долу така се държат всички, като галеници на съдбата, които не знаят въобще за къде са тръгнали. А както добре знаете, ако не знаеш за къде си тръгнал, сигурно ще стигнеш някъде другаде. Това е обида за всички нас, но от друга страна може би естествен резултат на всичко това, което се случва през последните години. 

- ГЕРБ заявиха, че щом получат мандата веднага ще го върнат, вероятността мандатът да бъде връчен на БСП е голяма, възможно ли е да сформират правителство? Как може да има правителство, като то трябва да бъде без ГЕРБ, без ДПС, без "Има такъв народ"? 

- "Демократична България" не иска да е с БСП. "Има такъв народ" казаха, че няма да участват. Няма излаз от тази ситуация. И големият въпрос, който всички трябва да си задаваме е какво ще се случи с президентския вот. Защото оттук нататък наистина много са гласовете, че човекът, който стои в основата на сегашната безпрецедентна политическа криза, е президентът. Такава ситуация в страната не е била 30 години - да провеждаме три пъти парламентарни избори в рамките на една година и да не можем да си изберем правителство. Някои твърдят, че и в ЕС няма такъв прецедент. Значи някой трябва да понесе отговорността. И в случая единствената като погледнем институция, която остана горе долу здрава е тази на президента. Много хора казват "еми, то президентът е в основата". Президентът създаде тази обстановка или поне я подкрепи и помогна. Така, че от една страна той носи голяма отговорност и трябва да каже ето това така и така ще се случва. От друга страна нищо чудно гласовете на недоволните да излязат и да се изразят срещу него. Зависи коя ще бъде алтернативната кандидатура. За момента ние нищо не знаем за нея. 

- А ако третият мандат бъде връчен на "Демократична България" или на "Изправи се БГ! Ние идваме" има ли някакъв шанс?

- На който и да се връчи мандатът, ако имаме отказ на "Има такъв народ" да гласува, или някоя друга от партиите, всичко увисва автоматически. Много е трудна конфигурацията. Аз си зададох въпроси, ако бяха мажоритарни изборите, какво щяха да произведат? И стигнах до извода, че горе долу щяха да възпроизведат същото, противно на това, което някой говорят. При мажоритарни избори на два тура, толкова са втвърдени не само партиите, но и електоратите, че всички на регионално ниво щяха да получат някакво представителство, може би малко повече щеше да има за ГЕРБ и "Има такъв народ", като най-големи. Например ДПС ще си вземат техните гласове в смесените региони на втори тур. "Демократична България" също ще си вземе част от градските региони, те няма да останат без представителство. ГЕРБ ще изкарат така познатите си лица. Дори ми се струва, че хора като Татяна Дончева, Мая Манолова, адвокат Хаджигенов и Арман Бабикян дори и те е напълно възможно да си спечелят едномандатни райони. Дори и мажоритарни избори в момента да направим няма да могат да ни спасят от това междуцарствие. Истината е, че в момента е много заключена ситуацията и причината е, че хората са силно разделени в обществото, фрагментирано, на различни групи и си говорят на различни езици. Не само политиците не могат да си говорят, обществото не може да си говори и това е истинският проблем. Ако обществото беше стигнало до някакво единомислие, то щеше да произведе работещ парламент. Но обществото е в момента орел, рак и щука. И обществото произвежда в крайна сметка тази политическа безпътица. И пак ще кажа, че президента е единственият авторитет и единствена работеща институция. В момента нямаме парламент, нямаме изпълнителна власт, няма правителство, освен служебното. В момента всичко е в ръцете на президента.

- Т.е. прогнозата е, че ще има нови предсрочни избори? 

- Натам вървят нещата. Просто по ред трети по ред избори, поне така изглежда. Политиците са тежко скарани. "Има такъв народ" каза, че няма да подкрепи трети мандат, който и да го вземе. "Демократична България" каза, че няма да подкрепи БСП. Ясно е, че нещата вървят към трети избори. И тук вече, пак ще кажа, да му мисли президентът. 

- Трифонов хем се обяви срещу министри от служебния кабинет, хем казва, че подкрепя президента, това как да го разбираме? 

- Всичко е такава каша. То няма нормално разбиране. Аз слушах вчера част от политиците и откровено казано им съчувствах. Защото няколко от тях казаха, че нямат никакъв персонален контакт със Слави Трифонов, аз си мислех, че това е безпрецедентна ситуация. Лидер на една политическа партия да не си говори с лидерите на други политически партии или с другите политици, които са му важни. Ние нямаме такъв случай на лидер, който отказва да комуникира с когото и да било освен с Тошко Йорданов, през екрана, с никого не се среща. Ние сме в патологично болна ситуация. 

- А не влизаме ли в ситуация Параграф 22, политици казват ще има избори до дупка, социолози казват, че няма да има драстична промяна на следващите избори? Ще има ли губещи, печеливши? 

- В случая всички сме губещи. И наистина в момента цялата власт е в ръцете на президента. Той или в тази ситуация ще успокои топката и ще каже спокойно, всичко е под контрол, ще се оправим и на базата на това усещане за сигурност, може да му се гарантират президентските избори. Според мен това е единственият му път. Ако някак си остане неразбран или продължава да нагнетява някакво напрежение, може някаква алтернатива да се открие. Като цяло колкото и да изглежда ситуацията в момента "цунг цванг" и каквото и да направиш ще е грешно, според мен ще се кристализира някакъв център на власт и много е вероятно тя да бъде от към президента. Аз се учудвам защо той не използва възможността си още при първия мандат на "Има такъв народ", защо избърза с връчването на мандата. Той не стимулира всички политически партии да успокоят топката и да се намери някакво решение. Единствено успокоение ние видяхме при Корнелия Нинова като тук обяснението е, че тя като за последно се опитва да играе кротка, за да си запази пост в партията. Но като цяло напрежението е много високо. И при "Демократична България" и при "Има такъв народ", има рязко противопоставяне на всеки срещу всеки, от което губим всички заедно.