Министерство на транспорта обяви процедура за оперативен лизинг на два хеликоптера с цялото медицинско оборудване към тях и обучени и лицензирани пилоти. Това съобщи служебният транспортен министър Христо Алексиев.

Крайният срок за участие в процедурата изтича през май. Очаква се от средата на годината у нас да заработи системата за медицинска помощ по въздуха, каза Алексиев. Той уточни, че те ще бъдат управлявани от пилоти чужденци, а медицинският персонал ще е български. 

Алексиев подчерта, че държавата си влиза в ролята, защото за нея това е приоритет. В момента се строи макет за обучение на медицинския персонал, каза още Алексиев. 

Решението за наем на хеликоптери е временно докато страната ни се сдобие със свои летателни средства. Първият български медицински хеликоптер се очаква да пристигне у нас през декември.

Поръчката за наем на медицински хеликоптери е за две години с опция да бъдат удължени с още 1.

На днешното си заседание Министерски съвет прие План за оздравяване и дигитализация на "Български пощи". Той предвижда държавна помощ от 50 млн. лв., за която е пусната нотификация в Брюксел.

"Това трябваше да се случи много по-рано. Знаете, че "Български пощи" са в тежко финансово, организационно и техническо състояние", заяви той.

Алексиев посочи, че планът за оздравяване и дигитализация има няколко основни елемента. "Първият е подпомагане на дружеството с временна помощ от държавата чрез увеличение на капитала с 50 млн. лв. Предложението е пратено за нотификация в Брюксел, за да може тази помощ да бъде отпусната. На второ място работим по план за преструктуриране на задълженията на "Български пощи", заедно с Българската банка за развитие. Към момента, поради това, че задълженията не са преструктурирани, "Български пощи" губят в годишен размер около 6-7 млн. лв. от лихви. На трето място има редица мерки за техническо и организационно оздравяване, като целта е пощите да навлязат много по-сериозно в пазара на куриерски услуги. Там гоним дял от 15%", обясни Христо Алексиев.

Сайтът, който показва цените на хранителните продукти вече е готов и ще бъде представен в петък, съобщи още Алексиев. 

Според него хранителните вериги са се съгласили да публикуват данни за най-ниската цена на продуктите  в информационния портал.

"Това ще бъде доброволна инициатива - който иска, ще може да публикува своите цени", посочи той.

Ако търговец е подал подвеждаща информация за цените в информационния портал, обаче, са предвидени санкции, които все още не са уточнени.