Издадените електронни медицински бележки на учениците вече са видими в електронното им пациентско досие, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Чрез интеграцията с ГРАО родителите имат достъп до пациентските досиета на децата си под 18-годишна възраст. Документите са част от новия модул "Медицински бележки", който вече е наличен както на my.his.bg, така и в мобилното приложение "еЗдраве".

За да виждат модул "Медицински бележки" в "еЗдраве", потребителите трябва да инсталират версия 3.2.0 на безплатното приложение, която е достъпна в App Store и Google Play, допълват от МЗ.

От септември 2023 г. медицинските бележки, които лекарите издават на учениците, са в електронен вариант, като резултат от интеграцията между централните системи в здравеопазването и образованието.

Електронни са и бележките, които се издават за контакт с инфекциозно болен, прекарано инфекциозно заболяване и удостоверението за клинично здрав пациент. Всички издадени бележки от септември 2023 г. досега са видими в новия модул.

По данни на "Информационно обслужване" АД от средата на септември до този момент към Националната здравноинформационна система са подадени над милион и двеста хиляди електронни извинителни бележки на ученици.

Средно на ден лекарите и други медицински лица издават по 20 хил. медицински бележки, като най-много се издават в София, Пловдив и Варна, добавя БТА.

Предстои надграждането на модул "Медицински бележки", като към него ще бъдат добавени медицинските свидетелства за встъпване в брак, придобиване на шофьорска книжка и започване на работа. Всички тези удостоверения също ще бъдат налични в електронното досие на всеки пациент.

На 18 декември 2023 г. стана възможно родителите да получават информация от пациентското досие на децата си.