Лидерът на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова опроверга в интервю пред bTV председателят на БСП Корнелия Нинова, че представители на "Има такъв народ" не са присъствали на протеста. Депутати от "Има такъв народ" бяха част от протеста, който е бил там е видял, който не е бил не е видял. Освен това телевизията на Слави Трифонов показваше непрекъснато протестите. Хората казаха кои са партиите на протеста и че желаят парламент и кабинет на промяната, заяви Манолова. 

Разговори за коалиция все още не са водени, заяви лидерът на партията "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова. Тя добави, че ще изчакат ГЕРБ да представят своето предложение за кабинет, след което вече ще се водят разговори, които ще бъдат прозрачни.

"Ние сме го заявили многократно, че ще направим мнозинство на промяната, на почтените, заедно с "Демократична България" и "Има такъв народ", и ще вървим към създаването на стабилно и почтено управление", каза Манолова.

"Чакаме предложението на Слави Трифонов. Народът му даде огромната отговорност и доверие да бъде втора политическа сила. Очакваме предложението му", каза още Манолова.

Тя уточни, че все още не са водени разговори с Трифонов, но в залата на Народното събрание двете парламентарни групи разговарят.

Манолова каза още, че държат на публични и прозрачни разговори, пред гражданите и медиите. "Хората казаха кои са формациите на протеста, хората искат мнозинство на промяната и кабинет на промяната, това е", каза Манолова.

На въпрос дали ще приемат подкрепа от ПГ на БСП, ДПС и ГЕРБ, Манолова не отговори конкретно. Тя каза "Вече бяха направени заявки за подкрепа на такъв кабинет, но ние бяхме достатъчно ясни - това не означава индулгенция за подкрепящите. Няма да позволим на партиите на статуквото да задушат в токсична прегръдка един кабинет на промяната".

Относно предложението на Борисов ГЕРБ да осигури депутати, които да подкрепят правителство на ИТН, ДБ и ИСМВ, Манолова го определи като екзотично.

"Екзотиката в предложенията на премиера в оставка, и в отпуска, и в болнични да дава депутати под наем, на консигнация, са неприемливи. Смятам, че няма да се стигне до това да даваме под аренда някой, който да подкрепи", каза Манолова.

Манолова оглави комисия за ревизия на властта на Борисов. "Ревизията включва 10 години, там са и другите два кабинета. Правителството на Пламен Орешарски беше проверявано от Борисов и неговите министри", каза Манолова.

"Хората очакват да бъде направена ясна проверка и ревизия на парите, които бяха похарчени през последните две години", каза Манолова.

Според Николай Хаджжигенов, реалистично е правителство на малцинството да може да работи

Политическите сили трябва да се научат да работят в комбинация с другите, както и в трудни условия. Това заяви в "Денят започва" по БНТ Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!".

По думите му като най-малка сила в парламента са дали инициативата за започване на неофициални политически разговори с всички опозиционни партии. Не са говорили все още с БСП и ДПС.

Хаджигенов каза, че реалистично правителство на малцинството може да работи, около провеждането на определени политики - промяна в Изборния кодекс, отмяна на дискриминационни и противоконституционни норми, правосъдна реформа.

Според Хаджигенов съгласието по тези теми е почти 100% при проведените разговори. Заяви, че парламентът е жив и "вече не е канцеларски печат на Борисов". Коментира, че не очаква лидерът на ГЕРБ да се появи в пленарната зала утре.

Николай Хаджигенов каза още, че поне година е необходима, за да бъдат направени исканите от тях промени.