Инициативният комитет за издигането на Мая Манолова за граждански кандидат за кмет на София ще внесе в понеделник жалба в Общинската избирателна комисия в столицата, съобщиха от екипа на бившия омбудсман.

В жалбата са посочени доказателства за груби нарушения на изборните правила на местните избори.

Манолова ще направи изявление пред медиите по повод искането за касиране на изборните резултати.

На същото място, в 14:30 часа, нейният инициативен комитет слага началото на петиция за оспорване на резултата от изборите в София и с предложения за промени в изборните правила, сред които и въвеждането на машинно и електронно гласуване, се казва още в съобщението.

Още след първия тур на местния вот Манолова сезира прокуратурата за купуването на ромски гласове, но жалбите й не бяха уважени - от прокуратурата заявиха, че не са предоставени никакви доказателства. След балотажа срещу Йорданка Фандъкова, когато станаха известни окончателните резултати, кандидатката, подкрепена от БСП, заяви, че властта е "стигнала дъното в организацията и манипулацията на тези избори".

"Пълно е с нарушения, които ще представим пред съда с една-единствена цел - това да не се повтаря", каза още Манолова.

Междувременно тя заведе дело за 15 000 лева срещу премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който малко преди втория тур я обвини, че прави "уйдурма" с роми.

Йорданка Фандъкова спечели четвъртия си мандат с 49.98%, срещу 45.13% за Мая Манолова - разлика само от около 20 000 гласа.