Бившият омбудсман и лидер на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ - Мая Манолова, и екипът ѝ са подготвили законопроект срещу вноса, съхранението и третирането на боклук у нас. Той ще бъде представен пред депутатите. Това стана ясно по време на форум, организиран от Манолова.

По думите ѝ, който от народните представители се осмели, ще вкара законопроекта в комисия и ще го представи в пленарна зала.

"Всички безобразия, които тровят околната среда и убиват бъдещето на страната и децата, с инициативните комитети обсъдихме по места в зависимост от това какви са проблемите, конкретни предложения за промени в българското законодателство“, заяви Манолова, цитирана от bTV.

Обсъждането на проблема обединява местни инициативни комитети от места с проблеми със съхраняването и третирането на отпадъци от София, Шумен, Попово, Пещера, Батак, Севлиево, Благоевград.

"Изправи се.БГ" представи данни за вноса на боклук, от които стана ясно, че той драстично се е увеличил. За последните 7 г. вносът се е увеличил с 1500% - от 10 000 т през 2011 г. на 150 000 т през 2017 г. Изнасяният боклук е 15 пъти по-малко през 2017 г. от внесения. В рамките на този период близо 200 000 т са предназначени за изгаряне срещу 19 т, изнесени от България.

Според Манолава в сегашния Закон за управление на отпадъците изискванията към фирмите, които се занимават с вноса, превоза, съхранението и обработката на отпадъци, са занижени. 

"В момента фирма фантом, с 1 лев капитал и без имущество, може да внася, съхранява, транспортира и обработва отпадъци. Много от площадките за съхранение на боклук са с неизвестен собственик - не е ясно кой е транспортирал отпадъците, с каква цел, колко време ги съхранява и какви са следващите планове", допълни Манолова.

"Контролът е затруднен от хаотичното разположение на площадките за съхранение на отпадъци. Не е ясно дали предвидените в закона срокове за съхранение се спазват, страната е пълна с нерегламентирани сметища. На територията на София също има нерегламентирани сметища, в района на Нови Искър са около 30", подчерта тя.

По време на дискусията стана ясно, че Мая Манолова, която е юрист, ще защитава лично Златка Цвеева - председател на Инициативния комитет срещу изгарянето на отпадъци в Пещера, срещу която са заведени два иска от инвеститора за 150 000 лв.