Напрежението около съдбата на "Лукойл" се покачва. След като ГЕРБ обяви, че ще инициира отпадане на дерогацията, днес лидерът на партията Бойко Борисов обяви, че парламентарните групи от управляващото мнозинство се съберат утре за извънредна среща по въпроса. Борисов за пореден път разкритикува правителството, че не предприема никакви стъпки по отношение на покачващата се непрекъснато цена на горивата, докато тази на петрола стои непроменена.

"Смятаме да поставим базите на "Лукойл" под контрола на Държавния резерв. Да не може "Лукойл" да ги държи само за себе си, а да дадем възможност на всеки вносител, който иска да съхранява в тях - да го прави", повдигна завесата шефът на енергийната комисия в НС Делян Добрев от ГЕРБ в ефира на Нова телевизия.

Той потвърди, че ГЕРБ внася в понеделник предложението за отнемането на дерогацията, както и информацията, че синдикатите в "Лукойл" готвят протест. От ДПС вече обявиха, че ще подкрепят инициативата на ГЕРБ за рафинерията.

"Утре ще внесем отнемане на дерогацията на "Лукойл", което го правим за трети път. Защо Николай Денков и Асен Василев се борят със зъби и нокти за "Лукойл", който печели 3 млрд. долара от дерогацията на година, а ползата за българския потребител е кръгла нула? Чувам, че е заради едни 5 млн. евро на месец. По жълтите павета се носи такъв слух", посочи каза Добрев.

Добрев коментира и изказване на Атанас Атанасов, според когото службите са видели "някаква опасност" в това да се отнеме дерогацията. "Става въпрос за два доклада. Защо Атанасов говори само за единия? Първият доклад е 10 страници, който казва, че българската рафинерия може да преработва 90% от произвеждания нефт в света. Обяснява се, че няма никакъв проблем още от следващия ден "Лукойл" да премине на неруски доставчици", поясни депутатът.

Председателят на енергийната комисия заяви, че два дни по-късно се получава втори доклад от секретна агенция, който твърди, че "има едни рискове". "Въпросът ми е в тези два дни кой от тези 9 човека, които получават тези доклади, се обади на въпросната агенция и я накара да си коригира доклада. Вторият доклад беше изключително неубедителен и противоречеше на първия", е мнението му.

"Вярвам на първия доклад, а не на втория, за който някой се обади и накара службите да си коригират доклада. Хубаво е точно тези служби да кажат кой е този някой. За какво са ни тези служби, ако някой се обажда и иска докладът да бъде коригиран и те го правят, както му харесва", допълни той.

Добрев коментира, че и той има информация, че синдикатите на "Лукойл" заплашват да излязат на протест. "На "Лукойл" хранилката е прекалено голяма. Свидетел съм на това как "Лукойл" в три поредни парламента си намираше мнозинство", твърди Добре.

Координационният съвет на синдикатите в бургаската рафинерия "Лукойл" ще се събере в понеделник, за да реши дали членовете им да блокират магистрала "Тракия". Поводът за протеста е предстоящото предсрочно вдигане на дерогацията, която разрешава на "Нефтохим Лукойл" да работи с руски петрол. Отделно от това тръгна и слух, че рафинерията се продава. За продажбата обяви финансовият министър Асен Василев, който обаче вчера уточни, че имал предвид единствено интерес от инвеститори за покупката на рафинерията.

Преди месец синдикатите в бургаската рафинерия разпространиха отворено писмо до всички институции, че предстоящото спиране на дерогацията ще повиши цените на горивата, което ще доведе до повишаване на инфлацията.

"Какво печели народът от руския нефт? 3 млрд. долара пращаме на режима на Путин", попита Делян Добрев. "Уралският нефт е с високо съдържание на сяра. Затова, когато си заредим автомобила в чужбина, то е много по-добро от това в България. Потребителят ще спечели от това, че горивото му ще е по-качествено", заключи той за отмяна на дерогацията.

За "проспаната" ключова промяна, свързана със 100% монопол на "Лукойл" върху съхранението на горива, което позволява всички резерви да се съхраняват само в България, уточни: "Това е проблемът, голямо проспиване. При 100% съхранение на горивата в България и при 92% собственост на складовете на "Лукойл", означава, че ние по този начин правим "Лукойл" монополист. Всички бяхме подведени от Финансовото министерство и финансовия министър".

Съпредседателят на ПП Кирил Петков коментира, че атаките на ГЕРБ са предизборни. 

"Не знам какво по-различно се случи за "Лукойл", откакто заедно с ГЕРБ гласувахме решението за дерогацията", отбеляза той в ефира на бТВ.

"Разбирам ги - на много места съществуващите кметове са техни кметове, и вместо сега да се говори за проблемите на градовете, говорим за национални проблеми с идеята да отвлечем вниманието от местните проблеми, където според мен трябва да е истинският дебат", добави Петков в коментар на упреците от страна на ГЕРБ.

"Ние гласувахме дерогацията да бъде спряна в период за 12 месеца. Ако могат да докажат, че това може да се случи за 1 седмица, ще го подкрепим, но искам да чуя реални аргументи, а не политически заявки", допълни той.