Лидерът на ГЕРБ изрази възмущението си от думи на бившия премиер от ПП Николай Денков, който в сутрешния блок на бТВ коментира предизборния билборд с образа си, редом до ликовете на Бойко Борисов и Делян Пеевски, придружен от въпроса "Какъв искате да е вашият премиер?" Заради нарушението на изборните правила от ЦИК санкционираха ПП-ДБ и наредиха свалянето на агитационния материал.

"Казва за нас с Пеевски "ония двамата". Кой си те, бе? За тебе сме г-н Борисов и г-н Пеевски, ние сме те направили премиер", възкликна Борисов. "Извадих никому-неизвестен човек и го направих премиер, а той едно "мерси" не каза. Много моля да не се злоупотребява с нашите светли образи", продължи Борисов по време на предизборна среща в Шумен.

"Бях 11 месеца с него /б.р. - Николай Денков/, не искам да съм повече с него. Не искам да съм с него на един плакат. Аз не искам с теб, това е антиреклама", отсече Борисов по адрес на бившия министър-председател от правителството, зад което застана и ГЕРБ. Борисов добави, че дори на своята партия не разрешава да му слагат снимката на плакати.

"Аз съм господин за тебе, не съм "ония" и "оня". И когато изкараш повече гласове от мен, тогава можеш да имаш претенции. Имаме десетки хора, които са в пъти по-добри и от Асен, и от Денков", каза за кадрите на ГЕРБ лидерът на партията.

В същото време отчете с ирония, че това е един "абсолютно правилен плакат", защото са били сглобка и са управлявали заедно.

"Аз не съм ходил в нито един кабинет, но всички идваха в моя, поединично, по двойки, по тройки. Бил казал, че сме щели да направим правителство, но понеже не сме могли, та той направил", възмути се Борисов. "Тогава ние с Алексей, бог да го прости, Кирил и Асен правихме в манастира правителство и го направихме. Тая тройка управляваше България. денков беше назначен от нас за премиер, той и партията му не са спечелили изборите", припомни лидерът на ГЕРБ, като изрази недоумение, че и до днес не знае защо Кирил Петков е решил да бутне напред Николай Денков.

Лидерът на ГЕРБ коментира и твърдението на опонентите, че по време на тяхното управление са докарали инвестиции за 7 милиарда лева. "Рафинерии ли, магистрали ли, къде са тези инвестиции? Мостове ли направихте? Дайте да го пипнем, те лъжат, бе", възкликна Борисов. "Хемус ако беше станала, щях да остана да вечерям и тогава да си тръгна. Сега знам, че имам 5 часа", коментира Борисов. "Още 5 години не виждам как ще стане, защото парите ги няма", добави той с песимизъм за довършването на магистралата.

"Светът е в ужасно състояние. Абсолютно безотговорно е това, което ще стане, ако нямаме отчетлива разлика. Не ме мразите толкова - искате ли да страдам толкова от сътвореното от тях? Ако нямаме над 80 депутати, няма да правим правителство", обърна се към симпатизантите и членовете на партията лидерът на ГЕРБ.

И направи бърз преглед на нагласите на досегашните партии в парламента, като изреди кой с кого се е зарекъл, че не може да управлява заедно, заради което стигна до извода: "След 9-и няма шанс да има правителство".  "И след 9-и трябва или да се подчиним, или да се вкараме в много рисково управление. Само с отчетлива разлика можем да правим нов обществен договор с хората - за 6 месеца, за година", предупреди своите Борисов.

"Растежът можеше да е много по-голям, но ние сме съучастници в това лошо управление през тези 11 месеца и няма повече да ги коментираме. Те като не могат да се примирят с това, рано или късно, пак ще дойдат да потропат на вратата", каза по адрес на ПП-ДБ Борисов. 

И предупреди, че отвън няма да позволят страната да остане без правителство.

"Западът този път няма да ни остави дълго Делян Добрев, и Ники, и други да си враждуват на гърба на България и на народа. Да, за партията, да, за кампанията това е много добре, но след 9 юни ще преброим държавниците, кой може да заложи партия и да управлява", заяви Борисов.

Борисов направи извода, че е много по-добре да си в опозиция. "Аз за първи път тези три години разбрах колко е хубаво да си опозиция, седиш, нищо не правиш, само кусури намираш", заключи той.

Преди него бившият председател на Народното събрание Росен Желязков заподозря, че планът на ПП-ДБ е именно да останат опозиция, да не подкрепят кабинет на ГЕРБ и да не се стигне до правителство, за да може да вдигнат резултата си вече на вота за по-следващия, 51-и парламент. 

"Може би с тази груба политическа игра те искат да заявят ясното си намерение да бъдат опозиция от ден първи и да попречат страната да има мнозинство и да излъчи правителство. Надяват се 50-ото НС да се провали, ГЕРБ да понесе вината и на изборите за 51-ото НС да натрупат няколко процента повече", коментира по повод скандала с билбордовете водачът на евролистата на ГЕРБ.

Делян Добрев направи преглед на усвоените от ЕС средства и напомни, че през 2021 г. Европа е отредила на България 50 милиарда, които трябва да оползотворим за 7 години. На половината от периода ние сме усвоили едва между 1 и 3 процента по различните програми. "Още три години и половина, ако не ги усвоим, няма и да ги получим, ако продължат да управляват", каза по адрес на довчерашните партньори той. И добави, че "за сметка на това взеха нови дългове".

"Трябва ни силно правителство и България да си върне авторитета, защото преди три години събирахме елита на Европа, а в момента никой ни няма доверие", заяви и евродепутатът Емил Радев, който призова ГЕРБ да сложат край на експериментите, за да върнат на България стабилността и авторитета в Европа.