Централната избирателна комисия (ЦИК) нареди агитационни билборди на ПП-ДБ да бъдат премахнати. Решението е взето снощи след жалба от страна на ГЕРБ-СДС за нарушение на Изборния кодекс (ИК). На спорните плакати има снимки на бившия премиер Николай Денков, както и на Бойко Борисов и Делян Пеевски, а посланието гласи "Какъв искате да е вашият премиер?". Решението, че те нарушават ИК е взето почти единодушно на заседание на ЦИК, като "против" е гласувал само Цветозар Томов, който е от квотата на ПП-ДБ. По-късно от ПП-ДБ обявиха, че ще обжалват. 

В жалбата на ГЕРБ-СДС се твърди, че в гр. София на бул. "България" и в гр. Пловдив на ул. "Сава Муткуров" са поставени агитационни материали, в които КП "Продължаваме Промяната - Демократична България" използват лика на председателя на ПП ГЕРБ и представляващ коалиция "ГЕРБ-СДС" Бойко Борисов без негово знание и съгласие, уронващо престижа и в нарушение на добрите нрави - деяние, представляващо нарушение на правилата на предизборната кампания.

Към жалбата е приложен снимков материал, от който е видно, че на билбордове е поставен материал с номера в бюлетините в изборите за членове на Европейския парламент и за народни представители на КП "ПП-ДБ". На същия материал е изписан въпрос "Какъв искате да бъде Вашият премиер" и са поставени снимки на Николай Денков Денков - кандидат за народен представител от КП "ПП-ДБ", Бойко Борисов - кандидат за народен представител от КП "ГЕРБ-СДС" и Делян Пеевски - кандидат за народен представител от ПП "ДПС" в изборите на 9 юни 2024 г.

"Използването на лицата на други кандидати, предложени от други партии и коалиции за същия вид избор в един и същ агитационен материал - билборд, представлява призив за гласуване в подкрепа на кандидата на партията или коалицията от чието име се разпространява агитационния материал, съответно за неподкрепа за другите кандидати. Освен, че с описаното използване на агитационни материали се накърняват добрите нрави по смисъла на чл. 480, ал. 2 във връзка с чл. 183, ал. 4 ИК, е налице и призив за неподкрепа на кандидат по смисъла на §1 т.17 ИК", пишат те.

Централната избирателна комисия е приела, че изложеното в жалбата съдържа достатъчно данни за извършено нарушение на чл. 183, ал. 4 ИК, според която се забранява използването на агитационни материали, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на други кандидати. 

ЦИК установява нарушение по чл. 183, ал. 4 ИК, във вр. с § 1 т.17 ИК, извършено от Николай Денков Денков, кандидат за народен представител на КП "Продължаваме Промяната - Демократична България" в изборите за народни представители на 9 юни 2024 г., и възлага на областните управители на области с административни центрове гр. София и гр. Пловдив незабавно да премахнат съответните материали на териториите на двете области, съобщиха на сайта на институцията.

Централната избирателна комисия също така оправомощава председателя си да състави акт за установеното нарушение на Денков. 

Днес сутринта бившият ротационен премиер също коментира казуса пред bTV: "Аз не съм го поръчвал този плакат, вероятно е някой от партията, но по тази логика не бива да съм глобяван само аз, а и останалите от билборда. След тези избори по никакъв начин няма да бъдем в коалиция с Пеевски и Борисов. 

"Борисов през последните седмици каза, че е единственият готов за премиер. Казва си, че иска да управлява с Пеевски. От тази гледна точка някой ги рекламира тях. Трябва да са доволни, че някой безплатно им прави реклама", каза той в отговор на думи на Бойко Борисов от понеделник по повод билборда. "Не виждам каква страна съм в тази дискусия. По същата логика трябва да съставят акт на Борисов и Пеевски. Техните лица също са там. Това е реклама за тримата", допълни Денков.

Снощи и съпредседателят на ПП Кирил Петков пусна спорния плакат в своя Фейсбук профил и написа: "След тези избори по никакъв начин няма да бъдем в коалиция с Пеевски и Борисов. За 9 месеца разбрахме, че тяхната визия и маниер на управление е коренно различна от нашата мечта за България. Средно положение няма! Аз направих своя избор, а какво избираш ти?".

От ПП-ДБ обявиха по-късно днес, че формацията и Николай Денков обжалват решението на ЦИК. Според подателите на жалбата, то е прието в противоречие със закона, при съществено нарушение на административно-производствените правила и необоснованост на правните изводи. 

От ПП-ДБ твърдят, че не е ясно как са засегнати "добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите" в агитационен материал, който, според ЦИК, е в нарушение на закона. "Посланието на билборда би могло да бъде разтълкувано в полза на всеки един от тримата кандидати. При липсата на каквото и да е друго послание, освен снимки на трите лица и единствено наличието на въпрос, не би могло да се приеме, че са нарушени добрите нрави", допълват от ПП-ДБ.

От формацията изтъкват още, че към решението на ЦИК липсват мотиви, което представлява самостоятелно основание за отмяната му. Освен че няма изложени мотиви в самия административен акт, няма и препращане към протокола на проведеното заседание. Според ПП-ДБ остава неясно и как точно Николай Денков е бил определен като извършител на нарушението.