Първата телевизионна изява на номинирания от "Има такъв народ" за силов вицепремиер и вътрешен министър Петър Илиев предизвика буквално лавина от негативни коментари и възмущение сред анализатори, интелектуалци, журналисти, общественици и дори политици. Те бяха последвани от категоричната позиция на "Изправи се БГ! Ние идваме!", които вече решиха, че няма да подкрепят предложения от партията на Слави Трифонов кабинет. БСП пък поставиха директно условие - няма да дадат подкрепа, ако не сменят Илиев, който е проверяван от СУ за плагиатство след три сигнала. Очаква се и "Демократична България" да не застане зад въпросното правителство.

Ето само част от мненията в социалната мрежа:

Политологът Евгений Дайнов:

"Изгледахте ли вече Петър Илиев по Нова?

А сега си представете какво ще прави като началник на МВР и службите този изключително самовлюбен, агресивен, арогантен и конспиративно-обцесиран човек.

Представихте ли си? Добре. Защото и аз си представих.

Пак ще виснат милиционери на вратата с предупредителни протоколи... Което, разбира се, ще е най-малката беля."

И още: "Така... След сутрешната катастрофа с интервюто на Петър Илиев беше очевидно, че ИТН ще трябва да влезнат в режим на ограничаване на щетите. И - хоп! - поредния монолог на Трифонов.

Поантата е, разбира се, че ДБ и ИБГНИ са виновни: "Не ми гледайте министрите, гледайте, че имаме съгласие по политиките и гласувайте, маскари, или ще се разправяме".

Предателството на ИТН към каузата на истинската промяна е ужасно и катастрофално; не знам отсега, какви ще са последствията, но ще ни тежат в следващите години, не месеци.

Всъщност, знам поне едно нещо: на фона на Славчовците герберите започват на много хора да им стават симпатични."

Политологът Огнян Минчев:

"Мнозина тази сутрин гледали интервю. Разгневени, нажалени, уплашени... Ако акълът ни стига дотам, да знаем какво не искаме - и да отлагаме за неопределено бъдеще ясната представа за това какво искаме, къде отиваме, резултатите ще са тези. От 1990 г. насам ни управлява една нагла милиционерска шайка, която заграби всичко и чака удобен момент да извади сопата. Този момент идва. Това са все едни и същи хора - от 30 години насам. Сменя се само политическата им прислуга. Ние какво чакаме? Следващия след Слави?".

Политологът Димитър Аврамов:

"По надменността, арогантността и самохвалството си кадрите на "Има Такъв Народ" вече надминават тези на ГЕРБ... и то още преди ИТН да са влезли във властта! На ГЕРБ им трябваха години да конструират планините от политическа надменност, сътворени от ИТН за няколко месеца! На фона на настоящия проектоминистър на МВР например, Цветан Цветанов в най-разгърнатия си вид изглежда като възпитан колежанин... При ИТН няма нужда от политически анализ, от наука и научен инструментариум. Просто е... всичко е естествено, спонтанно и истинско! Зад него стои намусен, сърдит и надменен човек с поведение на феодален лорд...

Демократична България, Изправи се.БГ, БСП за България нямат никакви политически задължения или ангажименти към попълзновенията на ИТН към властта. Ако подкрепят арогантно предложеното правителство на ИТН, ще произведат ново политическо чудовище! Т. нар. "партии на протеста" ДБ и ИБГНИ не трябва да подкрепят кабинет на ИТН! Те имат моралното задължение към избирателите си да спрат установяването във държавните институции на нови политически феодали! Избори през 3 месеца, докато се появи адекватна, възпитана и умна политическа алтернатива е най-разумният и здравословен за обществото ни вариант".

Георги Харизанов от Института за дясна политика:

"Хората зад Петър Илиев ме впечатляват все повече и повече, след като самият Станислав Трифонов е принуден спешно да забърсва общественото мнение след фамозното медийно участие на несменяемия си кандидат. А да не бъде подкрепена сбирщина от нарцистични психопати, шнорхели с несъществуващи австрийски дипломи и провинциални чобан-антиджендъри не е никакво предателство. А единствено възможен ход в интерес на *суверена*".

Велислава Кръстева от ДПС:

"Петър Илиев е одиозен глупак. Въпросът е кой мери границите на поносимост и всеядност. Първо - не следва ли след 30 години експерименти да сме се сбогували с принципа “магаре да вържеш, магаре ще изберат”. И второ, какво смята да извади кукловодът от шапката, докато всички сме се вторачили в глупака. И не е от съществено значение, че една миноритарна, набързо сглобена партия (като в час по ръчен труд) ще понесе отговорността за издънката. За цялата издънка, наречена правителство! Политиката не е упражнение за недодялани и недоправени самодейци. Изпълнителната власт не е за халтураджии. И да, вече не е смешно", пише Велислава Кръстева.

Режисьорът Тео Ушев:

"Не бях гледал бг тв от 7 месеца. На гости съм на място, където телевизора работи нон-стоп. Един човек, нагъл, истеричен и безскрупулен, изпада в амок. Не спира да се хвали, пяна му излиза от устата... Бил кандидат за вътрешен министър и вицепремиер. Ех, народе... #ОставкаМутри".

Журналистът Веселина Седларска:

"Върнете Волен, моля ви, това, което гледам в момента е сто пъти по-страшно от Волен!".

Политологът Явор Сидеров:

"Волен поне имаше харизмата на барабаните, коката, голите снимки в "Клуб М" и връзката с гаджето на сина си. Да се сбиеш в самолет и пред НАТФИЗ е по-секси, отколкото да крещиш на Виктор Николаев. (...)".

Журналистът Георги Тошев:

"По-страшното е, че това лице преподава в СУ! Има студенти, преподава на бъдещи юристи ...

Позор!".

Журналистът и лектор по публична реч Анна Цолова:

"Едва сега изгледах интервюто с проекто-вицепремиера Петър Илиев. Нямам спомен да съм слушала (или вземала) тв интервю, в което събеседникът в студиото да използва толкова пъти местоимението АЗ. Така се обяснява лесно и самосравнението с Картаген. (Аз съм кален в битки, аз съм професионалист (казано няколко пъти), аз имам постижения, аз съм завършил с пълно отличие, аз съм първенец на випуска, аз съм завършил с шес нула нула (произнасянето на думите е запазено), аз съм един от любимите преподаватели в СУ, аз….)

Прави впечатление, че Петър Илиев говори за себе си и в трето лице. Ленив и изяждащ звуците говор, който показва неуважение към публиката. Неуважението, ще кажете, е най-малкото. Не, нека да започнем от уважението към мнението на хора, които не ръкопляскат, когато светне бутона Applause. Липсваше дори и опит за овладяване на вербалната и особено невербалната агресия, която крещеше от екрана. Кандидатът за власт заяви, че „прадедите му са водили атака на нож“. Докато гледах интервюто, усещах острието на ножа твърде близо.

И не, не ми е смешно. Ако целта на сценаристите (нямам предвид сценаристите на Шоуто на Слави) е ГЕРБ да изглежда приемливо, целта започва да се постига. Не съм сигурна, че това е била целта. Но и така им се получава.

ПП. Петър Илиев не отговори конкретно на нито един от въпросите. Въпросите за Барбадос (никой не говори, че Барбадос е данъчен рай, а място, където е възможно човек да има скрита и фасадна собственост) и за съмненията за плагиатство продължават да стоят".

Журналистът Мария Спирова:

"Когато миналия месец разправях, че ИТН са формация, родена, за да убие политиката в България, ей точно това, което видяхме по Нова, имах предвид. (...) Остава само някой да се покатери по фасадата на Народното събрание и да закове неонов надпис "Няма не искам, няма недей" връз "Съединението прави силата".

Журналистът Валдес Радев:

"А сега си представете преподавателя Кристиан Таков, царство му небесно, и след това си представете преподавателя Петър Илиев. Сега пак си представете първото. Дишайте и издишайте бавно".

Психиатърът Цветеслава Гълъбова:

"Гледам Петър Илиев по Нова тв. И този господин преподава на студенти. Ужасена съм от хашлашкия изказ, арогантността и нападателния тон. И от много други неща, предмет на т.нар. невербална комуникация (сега се подготвям за изпит по тази дисциплина и се опитвам да гледам професионално). Сряда е ключов ден!".

Музикантът и политик от партия "Глас народен" Венци Мицов:

"Ако този момък стане министър на вътрешните работи, ще е страшно. Аз такова поведение не съм виждал и у Бойко и у Доган и у който се сетите. С цялото ми уважение към спечелилите изборите ИТН - хора, разберете, че вашите лица трябва да си сдържат нервите, защото иначе не става. Сега, не приемайте този статус като симпатия към ДБ и ИБГНИ. И те са истерични хора и ако бяха на това дередже, щеше да е горе - долу същото. Справка - Антоанета Цонева в дебат с Мангърката преди няколко месеца. Но понеже се каните да ме управлявате и защото аз имам право да ви тегля майни когато си пожелая, ще ви кажа - или се научете всички как да се държите, или аз и много като мен ще ви замеряме с разни предмети. Да си знаете. Защото при умряло БСП и при агонизиращ ГЕРБ вие сте на път да възкресите статуквото".

А рапърът Ицо Хазарта направи лаконична заигравка с името на партията "Има такъв народ", като написа само: "Няма такъв глупак".