"Аз, Димитър Ковачевски, съм македонец по рождение. Знам едно - никаква хартия не може да отнеме или засегне моята идентичност, език или история, които ме правят македонец и които имам свещено задължение да уважавам и укрепвам", каза министър-председателят във встъпителното си слово към парламента, което едва бе започнало и депутатите от ВМРО-ДПМНЕ надуха вувузели, съобщи 360stepeni.mk.

Депутатите няма да гласуват "за" или "против" френското предложение, т.е. рамката за преговори, предложена от френското председателство на ЕС, а за заключения, които дават насока на правителството и да го ангажират с какво може и какво не може да преговаря в процеса на интеграция в Съюза.

"Днес сме на изключително важна сесия в парламента, днес започваме историческа сесия". Само тези думи можа спокойно да произнесе премиерът Димитър Ковачевски във встъпителното обръщение към народните представители, които днес имат на дневен ред информацията на правителството за съдържанието на проекта на преговорната рамка за преговорите за присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз.

Петима са задържаните за хвърляне на твърди предмети към сградата на парламента на Република Северна Македония по време на днешните протести, съобщиха от МВР. Най-възрастният от арестуваните е на 44, най-младият - на 26 години.

По време на обръщението днес на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен към парламента в Северна Македония пред сградата част от протестиращите, призовани от опозиционните партии ВМРО-ДПМНЕ и Левица, преодоляха металните ограждения и навлязоха в тревните площи пред полицейския кордон, охраняващ сградата и започнаха да хвърлят яйца и тоалетна хартия към сградата.

По време на обръщението на Ковачевски опозицията наду вувузели и свирки. Това се случи и с всички останали говорители от парламентарната трибуна, които не са от ВМРО-ДПМНЕ или Левица. Опозиционните депутати гориха и късаха предложението, викаха и свиркаха, докато не беше обявен край на днешният ден от заседанието. То продължава и в утрешния ден, докато не се изкажат всички, около 40 записани за изказвания.