Бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов информира с писмо медиите за злоупотреби с публични средства за милиони левове в "Александровска". Депутатът от ГЕРБ прилага и документи, доказващи извършените закононарушения, както и свои писма до здравната министърка проф. Асена Сербезова и данни от одитни доклади, които правят заключението за нередности.

От писмен отговор на проф. Асена Сербезова до зам.-председателя на здравната комисия в НС става ясно, че още на 17 януари тази година министърката е наясно, че проверката на "Вътрешен одит" в МЗ е доказала нарушения и е потвърдила част от неговите твърдения, но действия от здравните власти не са настъпили. До този момент не бяха огласени изводите на одиторите за нарушенията в болницата, констатирани още преди половин година.

Заради липсата на реакция от институциите депутатът от ГЕРБ прави извода, че над директора на лечебното заведение д-р Атанас Атанасов, назначен през юли миналата година, има протекция от най-високо.

Неогласените досега от МЗ констатации за злоупотреби в "Александровска" идват на фона на три уволнения на директорите на "Пирогов", "Св. Екатерина" и Онкологията, които предприе министърката в оставка през последните дни на кабинета.

"Обяснението за мен е само едно - "разпънат чадър" над директора на УМБАЛ "Александровска" ЕАД и протекция от високо политическо ниво", прави заключението проф. Ангелов.

В писмото си до медиите днес проф. Костадин Ангелов подробно изрежда редица закононарушения от страна на директора на болницата. Сред тях и това, че е платил авансово на 100% 3,5 милиона лева по три обществени поръчки за строителство, сключени в един ден и с една и съща фирма на пряко договаряне - ДЗЗД "Танатос Ленд" на 23.12.2021 г., твърди Ангелов.

Обявени са три процедури на договаряне без обявление за изпълнение на идентични дейности, като и в трите е поканен единствен и един и същ участник - при налични на пазара значителен брой фирми с подобен профил, с голям опит при изпълнение на подобни и по-мащабни проекти, вкл. и от по-близки до София, населени места - избраната фирма е от Добрич. Това крие сериозен корупционен риск и създава корупционна среда, категоричен е проф. Ангелов.

Трите договора са за рехабилитация на площадкова водопроводна и канализационна мрежа на Медицински комплекс, на стойност около 1 милион лева с ДДС, за водоснабдяване и канализация на "Медицински комплекс-Александровска болница, кв.387, местност "Бул. България", в частта захранваща сградата на Втора хирургия", отново за около 1 млн. лева и третият е за рехабилитация на площадкова водопроводна и канализационна мрежа на Медицински комплекс-Александровска болница", кв. 387, местност "Бул. България", в частта захранваща сградата на Диагностично-консултативен център и Администрацията. Стойността на процедурата е 832 385 лв. без ДДС или отново близо 1 млн. лева с ДДС.

Финансирането е със средства от страна на МЗ, за което се очаква да бъде представен инвестиционен проект, което също предполага предвидимост и продължителен период от време за подготовка и реализация, а това изключва хипотезата за спешност и неотложност, пояснява професорът.

Според депутата от ГЕРБ възложителят е бил наясно със съществуващото положение, но не е предприел действия за стартиране на конкурентна процедура.

Скрийншот: документи, предоставени от проф. Ангелов

Депутатът от здравната комисия в НС е уведомил здравната министърка Асена Сербезова писмено.

От отговора на министър Асена Сербезова става ясно следното: "Предвид наличните индикатори за потвърждаване на изложените в сигнала твърдения за неспазване на режима за възлагане на обществените поръчки в УМБАЛ "Александровска" ЕАД, МЗ поиска с писмо №02-01-173/14.01.22г. възлагането с приоритет от Министерство на финансите, проверка от органите на АДФИ на процедурите по Рехабилитация на площадкова водопроводна и канализационна мрежа на Медицински комплекс- Александровска болница".

Костадин Ангелов получава и още едно писмо от Министър Сербезова по горния казус, съдържащо и докладна записка на звено "Вътрешен одит" към МЗ. (виж. Doc.9) От докладната записка се потвърждават твърденията за заобикаляне на ЗОП и разделяне на обществени поръчки.

Народният представител информира още на следващия ден компетентните институции да извършват проверки и да съдействат за прекратяване на извършващите се в лечебното заведение закононарушения. "До момента липсват реакции на всички институции", категоричен е проф. Ангелов.

Сред останалите нарушения от ръководството той изрежда и сключените граждански и консултантски договори между директора на Александровска болница и различни физически и юридически лица за извършване на услуги, дублиращи функции на администрацията в лечебното заведение. В отговор проф. Сербезова назначава одит на Александровска болница и му изпраща доклада от проверката.

От одита на УМБАЛ "Александровска" става ясно, че не се спазват изискванията на Закона за обществени поръчки. "...Сключеният договор за осигуряване на текущо правно обслужване на практика дублира дейността на отдела и съответно допълнително влошава финансовото състояние на лечебното заведение." По договора са платени възнаграждения по договора за 1 година в размер на 36000 лева за 20 работни часа на месец, а след тези 20 часа - по 234 лв. за всеки изработен час.

Финансовата загуба на "Александровска" от първото тримесечие на годината е в размер на минус 6,1 млн. лева, посочва още бившият министър на здравеопазването. Счетоводната загуба за миналата година е 2, 974 млн. лева, а за 2020 г. е 2, 944 млн. лева, са отговорили на запитването му от МЗ.

Скрийншот: документи, предоставени от проф. Ангелов

"Болницата се управлява лошо и прогресивно влошава финансовите си резултати. Ако това управление продължи със същия темп прогнозата за счетоводната загуба в края на тази година е 24 млн. лева, обобщава проф. Ангелов. 

След назначението на д-р Атанас Атанасов като изпълнителен директор на УМБАЛ "Александровска" ЕАД на 7 юли миналата година са били уволнени 300 души медицински персонал. Прекратени са били трудовите договори на лекари, медицински сестри и санитари. "На практика, болницата е почти изпразнена от дейност и водещи специалисти. Това води до намаляване на извършения обем медицински дейности", заявява още депутатът от здравната комисия.