“Доволна съм, защото законът беше много твърдо подкрепен от Реформаторския блок и ГЕРБ, които са управляващата коалиция. Бих искала обаче той да бъде припознат и от Народното събрание и ако трябва депутатите да го направят още по-амбициозен и строг”, добави Кунева при посещението си във Велико Търново.
Тя категорично заяви, че няма никакво разколебаване в коалицията по този въпрос.

По нейни думи не е имало никакво основание законът да не бъде гласуван на първо четене.
Част от народните представители възразиха срещу т. нар. анонимни сигнали. По всички правила на изкуството, на по-късен етап можеха да споделят вижданията си, но вероятно е по-удобно да се скрият зад по-голям брой хора”, коментира вицепремиерът, цитирана от Дарик. Тя поясни, че ще внесе законопроекта отново в първия възможен момент през декември.

Надявам се, че в период от три месеца ще изчистим всички детайли по които има въпросителни и да имаме един такъв приет закон в края на тази или в началото на следващата година. Това подчерта и Румяна Бъчварова - вицепремиер и министър на вътрешните работи.

Този закон ще бъде закон на управляващото мнозинство, на правителството и аз искрено се надявам, че той ще мине успешно и вярвам, че това ще се случи”, заяви Румяна Бъчварова.

Според Меглена Кунева, начинът България да се нареди сред средноевропейските държави е да се разбере, че добрите печелят, а лошите биват държани в страни.

Законът е сериозно предупреждение към всеки, който разполага с политическа, финансова власт и работи в чувствителни сфери като здравеопазване и образование, че ще бъде обект на контрол. Той се отнася за 10 000 души в държавата, но е много важен”, категорична бе тя.

Европейските посланици имат своето място при обсъждането на закона за антикорупцията, каза още вицепремиерът, цитирана от агенция "Фокус".

Дипломати от страни от ЕС, САЩ и други бяха поканени в петък на заседание на външната комисия в Народното събрание, на което представители на БСП, "Атака" и Патриотичният фронт ги обвиниха в намеса във вътрешните работи. Посланиците са тук по покана на българския парламент, нека не забравяме това, заяви в отговор шефът на парламентарната група на ГЕРБ - Цветан Цветанов.

110 подписа бяха събрани във Велико Търново само за един следобед в подкрепа на акцията “Народът срещу корупцията”.
“Инициативата подкрепя закона, който е много важен за страната и ще продължим да събираме подписи”, заяви областният координатор на ДБГ Ангел Янчев.

АНКЕТА: Трябва ли НС да приеме антикорупционен закон?