Съвместното изявление, изпратено до медиите, е подписано от посланиците на Холандия, Франция, Германия, Великобритания, Австрия, Белгия, Ирландия, Полша, Дания, Финландия, Италия, Кипър, Испания и Люксембург и подкрепено от посланиците на Норвегия и на Швейцария.

"На 2 септември българският парламент отхвърли на първо четене проектозакона срещу корупцията по високите етажи на властта. Това, че предложеният от правителството първоначален текст беше отхвърлен без по-нататъшно парламентарно обсъждане, е негативен сигнал в рамките на борбата срещу корупцията", заявяват дипломатите.

Те отбелязват още, че ефективната борба срещу корупцията е решаващ елемент от върховенството на закона.

"Европейската комисия поставя тази борба на водещо място в дневния ред в своите последователни доклади по Механизма за сътрудничество и проверка /МСП/. Тези доклади са одобрени от нашите правителства и от поредица правителства на Република България", се казва още в изявлението.

Посланиците на страни-членки на ЕС изразяват надежда, че отхвърлилите проектозакона политическите партии /включително онези, които не гласуваха/ ще представят възможно най-скоро нови идеи за справяне с този проблем, като по този начин покажат, че неуспехът в това гласуване не означава, че народните представители омаловажават борбата с корупцията на всяко едно ниво.

ГЕРБ твърдо стои зад приемане на антикорупционен закон, това е част от коалиционното споразумение и от ангажимента, който вицепремиерът Меглена Кунева е поела пред Брюксел, коментира междувременно пред журналисти председателят на ПГ на партията Цветан Цветанов, цитиран от БТА.

Според него обаче такова законодателство трябва да покрива изцяло обществения интерес и очакванията, да е резултат на голям политическия консенсус, за да бъде гарантирана неговата устойчивост.

По отношение на анонимните сигнали, които предизвикаха спорове в пленарната зала, Цветанов е убеден, че е необходимо да бъде установено поне кой ги е подал и дали са достоверни със съответния заявител.

"Трябва да бъде защитен както този, който ще даде съответния сигнал, така този, който би могъл да бъде омаскарен", обясни заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ.

Нужна според него е и пълна гаранция срещу злоупотреби с определени текстове и с подобен вид законодателство.

Още в петък премиерът Бойко Борисов увери, че законът ще бъде приет след три месеца, когато според правилника може да бъде гласуван отново.

Калфин: Кунева да отговори на някои въпроси

Още при предлагането на закона на г-жа Кунева АБВ постави своите възражения. Например каква е логиката ако ползвате два пъти чужда вещ, това да е корупция? Говорим за създаване на едноличен орган, след като и в съдебната реформа се предвижда увеличаване на политическата квота на прокуратура, коментира пред Нова телевизия вицепремиерът Ивайло Калфин, чиято партия отказа да подкрепи закона.

Той попита какво се случва, че не работи Специализираната прокуратура, БОРКОР и т.н.

"Те трябва да заработят, затова си има експерти, г-жа Кунева да каже защо не работят", призова Калфин.

Вчера Кунева започна подписка в защита на закона.

АНКЕТА: Трябва ли НС да приеме антикорупционен закон?