За балотажите призоваваме всички да се обединим срещу ГЕРБ. На първи тур имаме избрани 44-ма кметове на общини, това ни прави на първи тур втора политическа сила след ГЕРБ, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция след официалните резултати от местните избори на 29 октомври т.г.

На въпрос за думи на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че Ваня Григорова е по-добрият кандидат за кмет на столицата от Васил Терзиев, председателят на БСП коментира, че това е абсолютно неприемливо. Очаквам нашият кандидат да се разграничи от тази позиция на Борисов, заяви тя. Смисълът на битката в София, след 18 години управление на ГЕРБ, е това управление да бъде свалено и не мога да си представя, че кандидатът ни ще бъде избран с гласовете на ГЕРБ, срещу чийто модел се борим всички - и партията, и издигнатите кандидати, коментира Нинова.

Тя заяви, че водят разговори с други политически формации за подкрепа на Ваня Григорова, но не са водили разговори с ГЕРБ и с Бойко Борисов. Това, което той заявява днес, една такава подкрепа, поставя много въпроси - срещу какво, някой говорил ли е някъде - ние не сме, каза лидерът на БСП. Тя добави, че не са говорили и с ДПС за София.

Що се отнася до обединението на левицата - винаги е хубаво да се обединяваме лявомислещи хора, ляво представителство на избиратели, но не бива от това, което се случи в София да вадим генерален извод, защото, например, в същата коалиция бяхме в Благоевград, но нашият кандидат не стигна до балотаж, каза още Нинова в отговор на въпрос.

За постигнатото на първия тур на изборите

ГЕРБ имат 72, ние имаме 44 общини, където кандидатите са издигнати или подкрепени от Националния съвет на БСП, уточни тя. Нинова отбеляза, че на втори тур отиват на 45 балотажа, между които и големи областни центрове - София, Шумен, Разград, Русе, Силистра и Хасково.

Тя отбеляза, че в 89 общини БСП е първа или втора сила за балотаж, това е една трета от общините в България. В 30 % от България БСП е първа или втора политическа сила, посочи лидерът на БСП. Това потвърждава думите ни от изборната нощ, че БСП се връща в местната власт и то сериозно, заяви тя.

По отношение на партийните листи, Нинова отчете, че имат увеличаване на подкрепата за БСП. На последните избори имахме 222 256 гласа, сега имаме 267 219, т.е. с близо 50 хиляди гласа повишаване на резултата, това е около 20 %, посочи тя.

И като брой кметове, и като партийна подкрепа за листите, БСП печели ръст на тези избори спрямо парламентарните и спрямо броя кметове, които сме имали досега, като разчитаме да спечелим доста от балотажите, каза Нинова.

Относно решението на Върховния административен съд за отмяна на решението на Централната избирателна комисия и възможността за връщане на машините за гласуване на втория тур на изборите, Нинова коментира, че щом така е решил съдът, значи така трябва да бъде.