Председателят на БСП Корнелия Нинова влезе в открит конфликт както с президента Румен Радев, така и с "Продължаваме промяната". Провокирана от критиката от държавния глава за износа на оръжие за Украйна, тя обвини както него, така и коалиционния си партньори и мандатоносител в опит да унищожат БСП.

"Ще трябва да обясните на левите хора защо така яростно нападате собственото си отроче -"Продължаваме промяната", което създадохте, за да убиете БСП. И най-вече да обясните метаморфозата си от вдигнатия юмрук срещу Борисов преди година до абсолютния ви синхрон днес", написа Нинова във Фейсбук.

В ролята си на вицепремиер, икономически министър и председател на Комисията за контрол над оръжейния износ по-рано днес тя беше визирана в изказването на Румен Радев за критичната политическа и икономическа ситуация в страната.

"Аз недоумявам как министърът на икономиката Корнелия Нинова ще обясни на българите и на левите хора, които винаги са били срещу войните, че българското оръжие подхранва този конфликт", каза президентът. Според него спирането на руските газови доставки към България е знак, че икономическата война ескалира и рискът за държавата се повишава във всичките измерения на този конфликт.

"Г-н Радев, искате аз да обясня на левите хора какво става с българското оръжие, но ще трябва вие да обясните на тези, които два пъти ви издигат и избират за президент какви договори за износ на оръжие е подписало вашето служебно правителство. Защото и сега, разрешения за износ се издават въз основа на подписаните тогава. И много добре знаете, че дестинациите и тогава, и сега са същите - над 50 държави и нито една не е Украйна", пита през "Фейсбук" страницата си Нинова.

По-рано днес отстраненият от нея бивш шеф на "Кинтекс" Александър Михайлов обяви, че старите договори не оправдават оръжейните доставки контрагенти, които препродават на Украйна. Според него само от началото на военните действия досега, изцяло по времето на сегашното правителство, са сключени договори за 2 милиарда лева.