Конституционният съд (КС) единодушно допусна до разглеждане искането на депутати от БСП да отмени възможността депутати болни или поставени под карантина заради COVID-19 да участват виртуално в парламентарните заседания, съобщи правният сайт "Лекс".

Решението (пълния му текст виж тук), с което бяха въведени специални правила заради коронавируса, беше прието в началото на октомври, за да си осигурят управляващите кворум в пленарната зала, тъй като БСП и ДПС бойкотират заседанията.

В продължение на близо два месеца депутати се включваха онлайн от домовете си, а някои дори и от болничната стая, за да се регистрират за участие в заседанията. Според правилата те се регистрират "чрез визуализиране на специален екран в пленарната зала". А при всяко гласуване обявяват вота си устно, а председателстващият го записва.

Според БСП подобен подход е недопустим и нарушава Конституцията, която предвижда, че "Народното събрание открива заседанията си и приема своите актове, когато присъстват повече от половината народни представители."

Т.е. изисква се реално присъствие в залата, за да се гарантира представителност при провеждане на парламентарните заседания и на вземането на решения. Като от левицата изтъкват, че дистанционното участие на депутатите не е равностойно на личното им физическо присъствие, тъй като те няма как да участват онлайн в закрити заседания на и тайни гласувания.

В правилата за работа заради COVID-19 те виждат и дискриминация, тъй като само за тази болест се дава възможност за виртуално участие в заседанията, а то не се допуска при карантина или лечение от други заболявания.

КС покани да дадат писмено правно мнение проф. Даниел Вълчев, проф. Емилия Друмева, проф. Екатерина Михайлова, проф. Пенчо Пенев, проф. Пламен Киров, проф. Снежана Начева, проф. Янаки Стоилов, доц. Атанас Славов, доц. Зорница Йорданова, доц. Мартин Белов, доц. Наталия Киселова и доц. Христо Паунов.