Премиерът Кирил Петков останал изненадан от предложенията на КЕВР за повишаване на цените в енергетиката - ток, газ и вода, и то още в първия ден от встъпването в длъжност на новото правителство. По тази причина кабинетът ще прави бърз анализ за 24 часа, за да се вземат мерки за недопускане на поскъпването.

"Наистина ме изненада, че точно когато се заклех, новините вечерта бяха свързани с това повишение на цените. Но ние сме тук да се справяме с проблема", коментира пред медиите в Министерския съвет Кирил Петков след първото правителствено заседание.

"Дадохме си 24 часа, за да обсъдим защо предложения се случиха точно в първия ден на новото правителство и след като обяихме, че овладяването на цените на тока и газа са наш основен приоритет. Трябва да направим бърз анализ на разходите в енергийната система преди да започнем да преразпределяме пари. Бизнесът ни е приоритет и трябва да бъде конкурентноспособен, но трябва да видим дали може чрез други механизми да намалим цената на тока за небитовите потребители", заяви още Петков.

Именно заради проблема с енергийните цени премиерът няма да пътува за Европейския съвет в Брюксел тази седмица, защото, по думите му, още няма назначени зам.-министри, а КЕВР ще обсъжда повишаването на цената на тока, водата и газа още утре. За Брюксел ще отпътува президентът Румен Радев.

В четвъртък Кирил Петков очаква и доклада на здравната министърка Асена Сербезова по повод пандемията и предприетите мерки, а какви още би предприел кабинетът, Петков ще обсъжда след това. Но това е един огромен приоритет, подчерта той, като допълни, че най-вероятно администрацията в министерствата и другите държавни служби ще бъде задължена да разполага със зелен сертификат. Първо обаче ще се направи правен анализ със срок до четвъртък, "за да не влезем в юридически спорове", уточни Петков.

"Ще направим точен анализ как стои юридическата страна на този въпрос, след това за достъпа на гражданите, които не са ваксинирани, но всички се обединихме около факта, че държавната администрация трябва да бъде под същия аршин като бизнеса, това разграничаване да изчезне в най-бърз порядък", подчерта премиерът.

Кирил Петков съобщи, че е получил телефонен поздрав от Зоран Заев вчера за избора му на премиерския пост.

"И обсъдихме, че идеята за работните групи ще бъде структурирана в най-къс срок, надявам се, до януари - да включва култура, инфраструктура и икономика като допълнение на историята".

В Северна Македония също се очаква промяна на премиерския пост, но Заев и Петков са заявили, че имат готовност за напредване на преговорите в по-оперативен план.

По повод евентуалните санкции на ЕС срещу Русия Петков заяви, че не е запознат, но ролята ни трябва да е конструктивна и ще заемем позиция в интерес на България и ЕС.

 "Някои хора казваха, че ще имаме 100 дни по-спокойно време. Не, оказва се, че имаме един следобед или една вечер", обобщи първите работни часове на кабинета Кирил Петков.