Финализираме последните детайли, надявам се днес да финализираме самия документ. Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков пред БНТ по повод коалиционното споразумение на четирите партньори - ПП, БСП, ИТН и ДБ.

Утре БСП би трябвало да свикат свое вътрешно събрание и ако всичко мине по план, би трябвало в четвъртък да имаме финализиран документ с министерства, хора. И сме готови да вземем мандата, най-вероятно утре или вдругиден. Нещата се движат, снощи до 1 ч. сме гледали отделните точки, но детайлите са много важни, уточни Кирил Петков.

По думите му всичко се развива по план и в доста конкретика.

"Коалиционното споразумение се бави заради вътрешнопартийните процедури на всеки от партньорите", заяви по-рано пред БНТ заместник-председателят на "Продължаваме промяната" Яна Балникова. Тя беше категорична, че не става въпрос за пазарлъци.

"Разговори се водят постоянно, защото искаме да имаме добре изработено споразумение," подчерта Балникова.

По думите й всички кандидатури за премиер са все още на масата на преговорите. Биографията на всеки кандидат-министър ще се преглежда внимателно. Дали ще бъде одобрен за поста зависи от това дали профилът му отговаря на заложените в споразумението политики.

"Най-правилният човек трябва да заеме конкретната позиция в правителството и това зависи от задачите, заложени в коалиционното споразумение", допълни Балникова.

Тя изтъкна, че отговорността в новото правителство ще е на всички партии, подписали коалиционното споразумение - именно заради това се водят толкова детайлни преговори.

От ДБ са поискали гаранции да не се допуска феодализация по сектори.

"Не бива да се допуска партийна феодализация на отделните сектори, правителството трябва да работи като единен механизъм", заяви съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов пред БНТ.

По настояване на парламентарната група на "Демократична България" "Продължаваме промяната" ще подпише поотделно споразумение с коалиционните партньори. Мандатоносителят е този, които трябва да осигури мнозинството в парламента и подкрепата за бъдещо правителство, каза Атанасов.

По думите му документът е с идентичен текст. Според него няма разлика дали споразумението ще е подписано поотделно или заедно.

Управлението, което предстои, ще бъде на промяната, допълни заместник-председателят на НС.

Обсъжда се ДБ да получи Министерството на правосъдието, МОСВ, както и ресора за електронно управление, каза още Атанас Атанасов.

На "Позитано" уточняват последни аспекти в споразумението.

"Продължават разговорите по коалиционното споразумение. Остава да се доуточнят последни аспекти, за да се изчистят всички политики и да се постигне съгласие между четирите партии", каза депутатът от ПГ на "БСП за България" Вяра Емилова пред БНТ.

Тя изтъкна, че до късно снощи е имало разговори по уточняване на детайлите. Работата продължава и днес.

Емилова изрази надежда съвсем скоро коалиционното споразумение да стане факт. Преди БСП да го подпише окончателно е необходимо документът да бъде приет и от Националния съвет на партията.

Към момента не са водени преговори за състава на правителството, въпреки тиражираните информации в медиите. Потенциални кандидати за министри не са обсъждани и в рамките на БСП, посочи още Емилова.