Аз не търся БСП за подкрепа, но е мое задължение като министър на отбраната да запозная г-жа Нинова със състоянието на армията и защо се налагат тези разходи. Това каза в предаването "Лице в лице" на bTV Красимир Каракачанов, който е вицепремиер, министър на отбраната и лидер на ВМРО, във връзка с вчерашната си среща с лидера на БСП Корнелия Нинова.

Срещата предизвика напрежение в редиците на "Обединените патриоти".

"Аз не търся БСП за подкрепа, не съм отишъл да търся подкрепа, но тъй като на два пъти г-жа Нинова на два консултативни съвета по национална сигурност, на които разглеждаме темата за модернизацията на армията и необходимостта от повече средства в отбраната, заявява, че БСП са против увеличаване на средствата за отбрана, което означава против увеличаване на заплатите на военнослужещите, против това да се закупува нова модерна техника, против това да модернизираме армията, против да поддържаме старата техника, аз смятам, че мое задължение е, като човек национално мислещ и министър на отбраната да запозная г-жа Нинова с това какво е състоянието на армията и защо се налагат тези разходи", аргументира се Каракачанов.

Живеем в 21-ви век. Мен, човекът, който някои хора, крайните либерали в България, наричат националист, да го обвиняват за това, че е комуникативен и търси диалог с опозицията по важни за държавата проблеми, какъвто е проблемът с отбраната и въоръжените сили, не го разбирам, допълни той.

Една от тези теми, по които смятам, че трябва да има национално съгласие, а не евтин популизъм, е темата със състоянието на армията, състоянието на националната отбрана и проектите за модернизация на българската армия, категоричен е Каракачанов.

По думите му, с Корнелия Нинова са говорили час и половина за модернизацията на армията и отговорът от нейна страна е бил "Ще видим".

"Ще видят и българските граждани дали БСП действително милее за военнослужещите, армията и сигурността. Подкрепяйки проектите за модернизация, това ще бъде подкрепа за българския войник, българския офицер и за модернизация на българската армия. Гласувайки конюнктурно, на инат, това означава, че действително в България това политическо разделение, това елементарно противопоставяне - ти си против не, защото така мислиш, а защото си опозиция - аз не го разбирам", изтъкна министърът на отбраната.

В коментар на изявлението на Сидеров (председател на ПГ на ОП), че "не е упълномощавал въпросните лица (Красимир Каракачанов и Валери Симеонов) да преговарят с която и да е партия извън управляващата коалиция", Каракачанов заяви, че той е министър на отбраната и като такъв провежда срещи с най-различни фактори - външнополитически, вътрешнополитически и за тези срещи уведомява министър-председателя.

"Мога ли да търся упълномощение от който и да било партиен лидер за това дали да се срещам с един, втори, трети, пети посланик, с министър на отбраната на Америка, на Германия, на Франция", попита министърът.

Не е имало заседание на коалицията и не са си изяснили отношенията, каза той.

"Вчера търсих Сидеров, но телефонът му беше зает, после не ми върна, но няма проблеми, ние с него имаме нормална комуникация".

Каракачанов отбеляза, че е доволен от срещата с Корнелия Нинова, защото си е изпълнил задължението да обясни каква е необходимостта от проектите за модернизация.