"Бойко Борисов направи остър завой в позицията за Северна Македония, а по този въпрос трябва да имаме единна позиция и тя да е национално отговорна“ - това заяви лидерът на ВМРО и бивш военен министър в кабинета "Борисов 3“ Красимир Каракачанов пред bTV.

При последното си посещение в София преди дни северномакедонският премиер Зоран Заев първо се срещна с бившия премиер и лидер на ГЕРБ, който прехвърли отговорността за старта на преговорите за членство на страната в ЕС върху служебното правителство, като заяви, че президентът Румен Радев и премиерът Стефан Янев ще "дезертират".

Още тогава Каракачанов написа във Фейсбук: "Не може да си плюеш на сурата и достойнството като загърбиш ей така, с лека ръка, едно решение, което като министър-председател си защитавал, само и само да направиш добро впечатление на някои фактори на Запад. Политиката, която заедно отстоявахме до вчера, и най-вече националните интереси на България и паметта на всички онези, дали живота си за българщина в Македония, не са за продан, нито са разменна монета за политически сметки на роден терен".

Днес бившият вицепремиер заяви, че Заев е бил наясно, че нищо няма да постигне с това посещение в София, а целта му е била да покаже пред другите страни в ЕС, че Северна Македония е конструктивната страна, а България – деструктивната.

„Те сега уж са отворените, уж добронамерените, искат диалог, а всъщност идват и нищо не предлагат. Българите няма да отстъпят, докато не си коригират политиката и докато не спрете с тази омраза към България“, каза още Каракачанов.

Той обаче има критики и към служебния кабинет за начина, по който организира предсрочните избори и най-вече за големия брой секции, които ще бъдат разкрити в Турция – 121.

„Един от проблемите на служебното правителство и на президента е, че допусна това безобразие да се откриват секции в Турция безвъзмездно (вероятно има предвид безразборно). Призовах президента да наложи вето на Изборния кодекс в частта за Турция, но той не го направи и още същия ден обнародва указа“, обяви лидерът на ВМРО. По негова информация българите в Турция ще гласуват на хартиени бюлетини, а не с машини.

„Задавам въпроса защо в Турция ще се гласува с хартиени бюлетини, като една баба в българско село ще гласува с машина. Защо не се пратят машини в Турция, нека там да гласуват машинно. Това честни избори ли ще бъдат? Според мен не“, попита Каракачанов.

Патриотите ще внесат жалба във Върховния административен срещу решение на ЦИК за броя на изборните секции в Турция.