Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази надежда Димитър Главчев да успее да състави правителство. Тя  беше категорична, че държавният глава спазва буквата на закона, попитана дали номинираният за кандидат за служебен премиер се консултира с Румен Радев за състава на правителството: "Нямаме никакъв поглед по отношение на разговорите, които се водят".

Йотова подчерта, че няма няма информация въпросът да е обсъждан с държавния глава и припомни, че Радев е бил пределно ясен, когато е връчил указа на Главчев, че според новите текстове в Конституцията няма никаква отговорност към съставянето на този кабинет и няма как да носи тази отговорност.

"Това искаха народните представители - президентът да няма никакъв поглед към служебната власт, независимо от това, че очевидно има нарушение на разделението на властите. Постигнаха го. Ние спазваме буквата на закона", каза още Йотова.

Според вицепрезидента никога до този момент в най-новата ни история през целия този много труден преход за България не е имало такова посегателство срещу Конституцията. България е изправена не само пред политическа, но и конституционна криза и това трябва да е ясно на техните съставители - на новите текстове в основния закон, допълни Илияна Йотова.

Тя припомни и думите на Гиньо Ганев, че Конституцията не е пясък, за да носи отпечатъка на който и да е политик, било то и голям реформатор.

Попитана какво щяха да сторят от президентството, ако никой от посочените в Конституцията не бе приел да поеме управлението на държавата до изборите, Йотова каза: "Вероятно щяхме да се обърнем към Христо Иванов."