Изпълнителното бюро на БСП се събира днес на извънредно заседание и ще решава кои да са членовете на ЦИК, предложени от партията на консултациите на политическите партии, свикани от президента Радев утре, съобщи пресцентърът на БСП.

Членовете на ИБ ще се запознаят с критериите, на които трябва да отговарят кандидатите и процедурата за назначаването им.

От пресцентъра на левицата припомнят, че парламентарната група на "БСП за България" гласува за нова ЦИК и новия начин на назначаването й. БСП ще има трима членове, вместо досегашните шест.

Утре държавният глава Румен Радев ще проведе консултации с парламентарно представените партии и коалиции, за да се запознае с предложените от тях номинации за състава на Централната избирателна комисия. Със свой указ в неделя президентът утвърди правилата за провеждане на публични консултации и процедурата за назначаване на състава на комисията.

Разпределението на местата в ЦИК ще се случи при запазване на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции. По метода за изчисление на най-голям остатък на ГЕРБ-СДС се полагат 4 места, на "Има такъв народ" и БСП - по 3, ДПС и "Демократична България" ще имат по двама, а "Изправи се!Мутри вън!" - имат право само на един. Така ще се спази правилото една политическа сила да няма мнозинство в комисията.