Председателят на парламента Ива Митева определи като странно, че точно днес, когато е имало силни спорове по закона за НСО, е получен сигнал за заплаха за убийство.

По-рано днес стана ясно, че има сигнал за заплаха за убийство на Ива Митева, постъпил около 11.40 часа.

"Ако кажа, че не се притесних в първия момент, ще излъжа, но странното, е, че се е случило точно днес, когато имаше силни спорове по Закона за НСО", коментира тя пред журналисти в Народното събрание.

"Не ме е страх, по-скоро може би ме е страх за близките ми, за детето ми", обясни тя. "Ние може да казваме, че сигналът е несериозен , но не се знае какво стои зад него и утре може пък да стане сериозен", посочи тя. "Но това значи, че ние, депутатите, не можем да работим оттук нататък, всеки сигнал ще спъва работата ни и ще пресича всеки процес на промяна", каза тя.

Според нея такива са сигналите, които са били представени при изслушванията в комисията, и хората в държавата са охранявани именно въз основа на такива сигнали. "Може да не е сериозен сигналът, защото той е буквално едно изречение - "Утре ще убия Ива Митева", обясни тя. Такива сигнали бяха представени и на комисията и въз основа на тях е сложена охрана на много лица в държавата, затова искаме тази промяна и не приемам упреците че съм популист и дребнава", посочи тя. "Просто искаме да преразгледаме лицата, основанията, мотивите, решенията да бъдат мотивирани и да се налага охрана, когато е наложително и трябва да се направи, защото това е огромен разход за държавата", обясни тя.

"Мисля, че сега съм с достатъчно засилена охрана", посочи Митева в отговор на въпрос за сигурността й. "Надявам се службите да проверят сигнала и да могат да кажат наистина ли има заплаха или не, но доста сериозно ми го казаха", коментира тя. Митева разказа, че началникът на НСО я е информирал, че сигналът е в прокуратурата и се проверява.