Председателят на Народното събрание Ива Митева е получила имейл със заплаха за убийство. Това заяви Тошко Йорданов от "Има такъв народ" в кулоарите на парламента. 

"В Министерството на правосъдието е постъпил сигнал за заплаха за убийство към госпожа Ива Митева. Интересно е съвпадението, че той е дошъл в момента, в който тя обяви от трибуната, че закона за НСО минава на първо четене. Веднага някой се и активирал да изпрати имейл със заплаха за убийство към госпожа Митева", обясни председателят на ПГ на ИТН.

Адвокат Николай Хаджигенов /"Изправи се БГ! Ние идваме!"/ каза, че имейлът е изпратен до Министерството на правосъдието, ГДБОП работи вече по темата и, според него, ще има резултат със сигурност. Анонимен пише, че има пистолет и ще я убие, но е така написано и така илюстрирано, че е смешно, коментира той.

"Сигналът е жалък. Това е опит за натиск. Опитват се да уплашат Ива, опитват се да уплашат всеки един от нас. И това е моментът, в който трябва да кажем отново, че нас не ни е страх и ние ще продължим", заяви Хаджигенов.

Този тип заплахи са сравними със заплахите, които получава Бойко Борисов, само че г-жа Митева не смята да реагира по начин като Бойко Борисов, защото сигналът е смешен, коментира той. Малоумна история, типична за ГЕРБ, между другото, добави Хаджигенов.

Тошко Йорданов допусна, че заплахата за убийство е свързана с промените в закона за НСО. "Единствените в тази зала, които не искат това да се случи, са ГЕРБ и ДПС. Това е, по мои съмнения, нещо от тях, някаква глупава форма на колко НСО трябва да варди безбройна група хора", каза той. Сигналът е жалък, но за разлика от г-н Бойко Борисов, Ива Митева не е страхлива, добави Йорданов.

Николай Хаджигенов каза, че в момента председателят на Народното събрание Ива Митева работи в кабинета си, където й е мястото. На въпрос дали ще бъде засилена охраната й, той каза, че това не е сериозна заплаха, а Тошко Йорданов уточни, че това решение ще се вземе от НСО заедно с Ива Митева.

Иван Гешев призова да бъде дадено време на службите да разследват сигнала срещу председателя на парламента . Заместник-правосъдният министър Иван Демерджиев обясни, че сигналът срещу Митева е получен снощи в МП в 21.04 ч. Освен за нея, заплаха имало и срещу няколко други лица.

Гласуването на поправките в Закона за НСО, отнасящо се за охраната на главния прокурор Иван Гешев, премина с нагорещени дебати и сериозни скандали. 

След като в четвъртък депутатите в крайна сметка така и не разбраха отнели ли са охраната на главния прокурор Иван Гешев, или не,  спорът се превърна от дебат по текстовете, които намаляват броя на лицата с охрана от НСО, в скандал за кворума.

Според Ива Митева гласуването на поправките в закона вчера е било нелегитимно и цялата работа на депутатите от четвъртък се е обезсмислила. 

Именно затова малко преди заседанието днес тя свика извънредното заседание на Председателския съвет, което отново предизвика бунтове в парламента.

В началото на заседанието Ива Митева предложи да включат гласуването на законопроектите за изменение и допълнение в Закона за Националната служба за охрана в днешния дневен ред, което породи нов скандал и депутатите излязоха в 30-минутна почивка. А след като се върнаха от паузата, Митева промени мнението си, че в четвъртък гласуването е било нелегитимно, и обяви законопроекта за изменение и допълнение в Закона за Националната служба за охрана за приет.