Тези седем условия, лично на мен, ми прозвучаха като седем ултиматума. Не смятам, че в едно управляващо мнозинство трябва да се говори и да се действа с ултиматуми, по- скоро трябва да се търсят полезни решения и консенсус. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в коментар пред медиите за политическата обстановка в страната. Йотова ще открие днес XVII Национален петропавловски събор.

Вчера Парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) взе решение да потвърди декларацията Денков - Габриел и определи седем гаранции за нейното изпълнение. При неизпълнение на тези гаранции, ще поискаме оставката на правителството, обяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

Йотова припомни, че позицията на президентската институция винаги е била за стабилно правителство и мнозинство, което да реши непосредствени задачи и ангажименти, които е поело към гражданите.

Тя допълни, че се очаква днес отговорът на коалиционния партньор относно седемте условия.

"Ще видим днес дали правителството ще подаде оставка. Аз ще направя прогноза, че ще се опитат може би да задържат правителството още някой и друг месец, но става все по трудно и все повече са силни центробежните сили вътре в правителството", коментира вицепрезидентът.

Йотова акцентира на важността на кандидатурата за български еврокомисар. Тя припомни как преди години българска кандидатура е била отхвърлена от Европейския парламент и добави, че "второ такова унижение държавата ни не трябва да приеме".

"Ако се наложи, България трябва да изтегли българите от Русия", каза още Илияна Йотова по случващото се в Русия.

Лидерът на частната армия "Вагнер" Евгений Пригожин обвини Министерството на отбраната, че е обстрелвало негови позиции и е убило 2 000 бойци от групировката. Пригожин заяви, че започва да си отмъщава и призова войниците си за тръгнат към Москва в "Поход за правосъдие".

"За съжаление войната стигна до етап, в който много трудно ще има връщане назад. Продължавам да смятам, че е необходим световен форум, на който да се разгледа конфликтът в Украйна. Надявам се МВнР е в постоянна връзка с нашето дипломатическо представителство в Москва", обясни Йотова.

От външното ни министерство, че следят ситуацията в Русия.