64-мата членове на Националния съвет на БСП, които поискаха присъствено заседание утре от 14.00 часа, излязоха с позиция и застанаха с имената си, провокирани от съобщението на партийното ръководство.

В писмото, изпратено до медиите, се отхвърля твърдението на Изпълнителното бюро на БСП, че искането им за свикване на заседание не е депозирано по правилата.

"На 20 ноември 2021 г., в 18.11 ч. на имейла на деловодството на НС на БСП (ns@bsp.bg) е изпратено уведомление, с което се обявява свикването на присъствено заседание на НС на БСП, подписано от 64 членове на НС. Същите са изпратили индивидуални имейли до ns@bsp.bg, каквато е практиката, установена от ръководството на партията за неприсъствени заседания", заявяват 64-мата социалисти.

Те представляват дори малко повече от нужната 1/3 от членовете на пленума за свикване на Национален съвет.

"Всеки един от 64-ата е изпратил тази своя позиция и на нашия мейл, за да се избегнат именно спекулации като днешната. Искането е изпратено от споменатата електронна поща, но от името на подписалите се. Иначе на "Позитано" 20 отлично познават този имейл адрес, на който така или иначе изпращат всичките си прессъобщения", пишат още в позицията си от вътрешната опозиция на Корнелия Нинова.

"Сайтът socialisti.bg е създаден от членове и симпатизанти на БСП и взе активно участие в последните три предизборни кампании на партията - включително ексклузивни интервюта и отразяване на дейностите на членовете на същото това Изпълнително бюро. И това е направено със собствени сили и средства, без да е поискан или получен нито един лев от централата на БСП", пишат още инициаторите на извънредния пленум.

И припомнят: "Уставът на БСП е категоричен. Съгласно чл.32, ал. 8 Националният съвет се свиква по искане на една трета от членовете на НС. ИБ на НС на БСП не е органът, който да се произнесе по събраната подписка от 64 членове на НС и няма право да ограничава провеждането му."

Под позицията на Инициатива "Социалисти за развита България" личат имената на изявени членове на партията, бивши депутати и членове на Националния съвет на БСП.

Сред тях са Светлана Шаренкова, лидерът на БСП-София Калоян Паргов, Весела Лечева, Дора Янкова, бившият зам.-председател на БСП Кирил Добрев. Подписал се е още и евродепутатът Петър Витанов, както и говорителят на служебния кабинет, който подаде оставка след поисканата на Нинова - Антон Кутев. Тук са и бившите народни представители от левицата Георги Търновалийски и Милко Недялков. 

Списък на членовете на НС, подписали и изпратили уведомления за свикването на присъствено заседание на НС на БСП:

1. Атанас Атанасов

2. Калинка Николова

3. Пенчо Шапков

4. Теодора Халачева

5. Виолета Христодулова

6. Галин Дурев

7. Дафинка Нинова

8. Марияна Бояджиева

9. Пламен Чернев

10. Анна Байчева

11. Саша Берданкова

12. Светлана Шаренкова

13. Весела Лечева

14. Ваня Маникатева

15. Георги Търновалийски

16. Мирослав Стоицев

17. Боян Балева

18. Габриела Величкова

19. Кирил Добрев

20. Надежда Мидюрова

21. Красимир Карамфилов

22. Евдокия Асенова

23. Кристина Сидорова

24. Костадин Паскалев

25. Петър Мутафчиев

26. Иван Мандински

27. Иван Таков

28. Деница Златева

29. Илия Илиев

30. Стефан Василев

31. Иван Ибришимов

32. Станислав Павлов

33. Трифон Панчев

34. Атанас Телчаров

35. Петър Витанов

36. Донка Михайлова

37. Петя Михалевска

38. Калоян Паргов

39. Людмил Димитров

40. Атанас Петков

41. Васил Антонов

42. Мирослава Гатева

43. Антон Кутев

44. Дора Янкова

45. Богдан Кирилов

46. Камен Тодоров

47. Николай Тишев

48. Илия Христов

49. Стоянка Балова

50. Валери Митов

51. Росен Миланов

52. Радослав Илиевски

53. Станислав Владимиров

54. Владимир Георгиев

55. Еньо Савов

56. Светла Бъчварова

57. Явор Гечев

58. Георги Димов

59. Милко Недялков

60. Добрин Данев

61. Веселин Пенчев

62.Иван Цанов

63. Данаил Николов

64. Йордан Младенов