Нинова и вътрешната опозиция се вкопчиха в пореден сблъсък само ден след победата на подкрепяния от социалистите нов стар президент Румен Радев. Този път спорът е да се проведе ли заседание на Националния съвет на партията, или не.

64-ма от всички 185 членове на Националния съвет на БСП, предимно от вътрешната опозиция, поискаха да се проведе присъствено заседание на пленума. Те събраха повече от необходимите 1/3 подписи и депозираха заявката си. Подписите са на 64-ма социалисти, които свикват заседание на пленума във вторник, от 14.00 часа.

Това се случва, след като в събота бе проведен Национален съвет на неприсъствено заседание, на който бяха определени датата на конгреса на социалистите - 22 януари, както и състава на преговорната група на БСП за съставяне на правителство с партия "Продължаваме промяната". Групата се оглавява от соцлидерката Корнелия Нинова.

Вътрешната опозиция обаче не е съгласна лидер в оставка да преговаря за новия кабинет и държат да проведат присъствено заседание на Националния съвет, на което да констатират оставката на Нинова веднага и да излъчат друг преговорен екип, разкриват източници от "Позитано" 20.

Официално няма разпространен дневен ред на заседанието, което може да се проведе, ако събере кворум от поне половината членове на Националния съвет.

Междувременно от ръководството на партията отрекоха да има официално внесено подобно искане за провеждане на пленум.

"До този момент в отдел "Деловодство" на НС на БСП не е внесена подписка с 1/3 от членовете на Съвета, каквото е изискването на чл.16 от Правилника за организацията и дейността на НС", отвърнаха от екипа на Корнелия Нинова. "На имейли на членове на НС е изпратен текст за свикване на заседание с приложен списък на 64 души без нито един подпис от тях. Така наречената подписка е без подписи", съобщават от партийното ръководство. От екипа на соцлидерката твърдят, че медиите разпространяват фалшиви новини и са категорични, че утре пленум няма да има. "За нас е очевидно, че се създава изкуствено напрежение, за да се блокират преговорите за съставяне на правителство", категорични са от "Позитано" 20.