Номинацията на Асен Василев е суверенно решение на "Продължаваме промяната", което не е обсъждано с нас предварително. Ние ще го обсъдим. Това, което за нас стоят като въпроси е как ще изглежда мнозинството и каква ще е коалиционната конструкция. Тоест в какъв формат ще търсят подкрепа. Това заяви пред журналисти в Народното събрание съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, след като премиерът в оставка Кирил Петков обяви кандидатурата на Асен Василев за министър-председател.

По думите му, зависи дали от ПП ще търсят подкрепа за правителство на малцинството или коалиционни отношения. Но, според Иванов, било важно и как ще бъдат структурирани тези коалиционни отношения, защото досега е имало много сериозен проблем в комуникацията и взимането на решения. 

"Това през цялото време правеше къси съединения и за мен бе основната причина за разпадането на коалицията. И разбира се оттук нататък да се обсъжда персоналният състав на новото правителство. Всичко това, разбира се, ще бъде предмет на преговори през следващата седмица", добави Иванов. 

По думите му, непреодолимата червена линия на "Демократична България" при преговорите с ПП за кабинет ще бъде това страната да не бъде тласната към поредни деструктивни и раздиращи избори. 

"Това не означава, че ние на всяка цена ще подкрепим всичко. Ще преговаряме и ще търсиме здрав разум, насочен към това да има управление, което да носи резултати на страната", каза още той.

В програмата на ПП Христо Иванов подчерта, че има приоритети, които са релевантни на тези на ДБ. Той се надява, че ще могат добавени и други.