В края на тази година стигаме до момент, когато можем да си позволим да говорим за надежда. България, освен множество трудности, има огромни основания за надежда. Надявам се всички ние заедно да съумеем да изпълним това високо предизвикателство - как ще го направим, зависи от преговорите. Аз заявявам, че няма да бъда министър, да дадем път на нещо ново. България е новото име на надеждата. Това заяви лидерът на "Демократична България" от парламентарната трибуна на първото заседание на 47-ото Народно събрание.

"Отвъд кризите новите модели позволяват на България да съкрати онзи път, който ни разделя от най-развитите общества, трябва да направим този скок в нашето развитие", коментира Иванов.

"Ние ще се придържаме към вярата, че всяка власт трябва да се придържа към ограниченията - вярата в парламентарната република, вярата във фискалния разум, която ще бъде важна във времена на инфлация", каза още лидерът на ДБ.

Той открои, че парламентарно представената партия вярва в институциите, в паметта и в идеологията, която тръгва от отрицанието на тоталитарния режим: "няма да забравим това, срещу което се борим, защото то лесно надига глава и се връща обратно". 

"Знаем колко е важно да се направи съдебна реформа. Обсъжда се от всички. Може би означава, че всички сме готови не просто да махнем един човек, а да направим онези промени, които гарантират, че България има съдебна система, на която всеки гражданин да може да се опре. Имам надежда, че това ще се случи", посочи Христо Иванов.

По думите му сред приоритетите на ДБ е и въвеждането на електронно управление: "това ще бъде намаляване на огромното бреме в администрацията за всеки гражданин". 

"Ще имаме принос за опазването на българското природно богатство като основа в икономиката. Да направим всеки закон, норма, институция да мисли, че 2 милиона живеят извън България, ние трябва да направим това възможно", подчерта Иванов и продължи: 

"Ще защитаваме геополитическата ни политика, НАТО, ЕС, ще подкрепим амбициозна програма за ограничаването на пандемията, първото, което трябва да направим, е да върнем децата в училище. Трябва да намерим начин за решаването на проблемите ни с РСМ, като защитаваме и българския интерес, но да бъдем заедно като едно европейско семейство в ЕС, а не да се делим още повече".

"Трябва да променим това как мислим за България и да създадем ново самочувствие за това как мислим за културата", допълни Христо Иванов.