България има изразена позиция по повод Сребреница и тя е "за". Няма да коментирам криминалното изтичане на работни документи в незавършена фаза по взимането на решения. Това каза служебният министър-председател Димитър Главчев, който участва в поставянето на началото на реалните действия по разчистването на терена за изграждането на Националната детска болница.

България гласува резолюцията на Общото събрание на ООН от 23 май, с която 11 юли бе обявен за Международен ден в памет на геноцида в Сребреница.

Скандал няма, някой се опитва да направи скандал. Имаме официална позиция, изразена чрез гласуване на нашия постоянен представител в ООН. Не знам защо се пропуска този факт и се преминава през работни документи, част от процеса на взимане на решения, добави той, цитиран от БТА.

Всеки, който елементарно е запознат как се взима решение знае, че това е процес. Той всъщност завършва, след като бъде изразена позицията с гласуване, посочи Главчев.

По думите му е показателно, че след като е изразена позицията на България от постоянния представител в ООН, не са предприети никакви действия.

Може би някой е очаквал да се предприемат действия и затова има един период на забавяне след взимането на решение на 23 май и изведнъж на 25-26 май започнаха да се инспирират тези скандали. Много големи щети нанасят скандалите в международен план и е недопустимо използването им по време на предизборна кампания, коментира служебният премиер.

Той припомни, че основната задача на служебното правителство са честни и прозрачни избори, както и запазване на външнополитическия курс на България.

Абсолютно потвърждавам това, което съм казал. Няма да взимам участие в предизборни спектакли, които ще се организират в последната седмица преди изборите, заяви Главчев.