Незабавно трябва да бъде поставен под карантина Банско, заяви главният прокурор Иван Гешев по време на обсъжданията в правната комисия на Закона за мерките по време на извънредно положение, обявено с решение на НС от 13 март, внесен от Цвета Караянчева и други народни представители на 16 март.

Правната комисия прие на първо четене Закона за мерките по време на извънредно положение, обявено с решение на НС от 13 март, внесен от Цвета Караянчева и други народни представители на 16 март.

Гешев посочи, че тази мярка, според него, е крайно наложителна и добави, че прокуратурата е указала на местния кризисен щаб да въведе по-строги карантинни мерки.

"Този законопроект е "крайно демократичен", каза още Иван Гешев. По думите му трябва да се преустанови междуградският транспорт и пътуванията на групи хора между градовете.

Според него ситуацията се променя с часове и предложеният законопроект "вчера може би е бил актуален, към днешна дата, според мен не е актуален, а утре ще бъде безсмислен".

Гешев отново призова за по-радикални и бързи мерки. И добави, че икономиката може да се възстанови, но не и животът на хората.

Главният прокурор каза още, че държавата не може да спре да функционира.

Законът беше гласуван с 15 гласа "за" и седем въздържали се.

От ДПС посочиха, че искат по-строги ограничителни мерки и ще изготвят предложения, като някои от тях "ще са доста по-фрапиращи", каза депутатът Хамид Хамид. По думите му няма да бъдат постигнати мотивите в законопроекта с разписаните мерки.

Крум Зарков от БСП заяви, че левицата ще направи своите предложения в закона между първо и второ четене. При обсъжданията Зарков коментира, че мерките в законодателството трябва да съчетае грижата за здравето на хората и икономиката.

Според него няма спор по необходимостта от крути мерки, но те трябват да бъдат ефективни. По думите на Зарков никой закон сам по себе си не може да спре разпространението на вируса, но трябва да организираме противодействието срещу него.

При обсъжданията Красимир Ципов от ГЕРБ отбеляза, че сигурно този закон не е пълен и няма да даде целия инструментариум за справяне със ситуацията. Той обаче отбеляза, че за краткия срок, в който е бил изготвен законопроекта, вносителите са опитали да предложат на обществото каквото са сметнали за необходимо.

"Ще обсъдим всички разумни предложения" , добави Ципов, но отбеляза, че трябва да се бърза, но не и за сметка на качеството. Той изрази надежда утре да има консенсус по текстовете в закона, за да бъде постигнат резултатът, който обществото очаква.

Явор Нотев от АТАКА заяви, че предложеният проект е бърза и навременна реакция, като добави, че критиките към него трябва да бъдат отстранени и преодолени в същите бързи темпове.

Извънредното законодателство трябва да е кратко, в няколко разпоредби, които да решат основните правни въпроси в един такъв момент, каза правосъдният министър Данаил Кирилов по време на обсъжданията.

Министърът сподели притесненията на главния прокурор, че този законопроект вероятно ще има съвсем друг смисъл в петък. Кирилов заяви, че поради тази причина във вчерашния ден е разговарял с депутати от ГЕРБ и Председателския съвет на НС, като добави, че разчита комисиите в парламента да обсъдят възможно най-бързо и стегнато законопроекта.

Министър Кирилов обаче не е останал с впечатлението, че това ще се случи. "Напротив, убеден съм, че ще надделее забавянето", каза той.