ГЕРБ защити лидерката на БСП Корнелия Нинова от нападките в пленарната зала, които я засипаха заради желанието й да се бърза към актуализация на бюджета в съкратени законови срокове. Повод стана констатацията на лидера на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, който нарочи социалистите в лицемерие.

"Невероятно прекрасна гледка е как ГЕРБ защитава БСП. Днес е наистина хубав ден за българската демокрация, за да лъснат връзките между двете партии на статуквото", констатира Йорданов. В отговор Тома Биков не само не отрече, но и направи сравнението, че за разлика от всички други лидери в пленарната зала точно председателката на БСП е единствената, която не е ходила в офиса на Бойко Борисов.

"Г-жа Нинова не е ходила нито на кино с г-н Борисов, нито му е била омбудсман. Тя на килимчето не е била, за разлика от лидерите на всички останали", контраатакува депутатът от ГЕРБ, визирайки водачите на протестните партии и парламентарни групи. Самата Нинова отвърна на комплимента, като похвали нивото на Борисов като политически противник.

"Уверявам ви, че г-н Борисов е много по-сериозен опонент от вас и ние пет години с него се бихме. Така че, с нищо не може да ме уязвите повече от това, което съм преживяла с този човек", констатира Корнелия Нинова. 

Снимка: БТА

Тя посочи, че въпреки опитите в пленарната зала да се внушава лъжата за ГЕРБ и БСП, фактите са други и никога в политическата и житейската си кариера не е стъпвала нито в офис на Борисов, нито в кабинет на Слави Трифонов или на Христо Иванов. 

"Разбирам политиката по друг начин. Искам тя да се прави прозрачно и публично и защото се опитвам да давам личен пример за това. По този начин никой не може да ме държи в зависимост от своята воля, пари и власт", добави още Корнелия Нинова.

"Всички си поиграхте на мой гръб и с мойто име", взе думата тя и си послужи с цитат в своя защита: "Големите умове се занимават с идеи, средните със събития, а малките - с хора". "Търпяла съм много повече от това, което днес ми причинявате", увери тя в издръжливостта си опонентите в пленарната зала.

Упреците се размениха по време на продължилите два часа и половина дебати по предложението на Корнелия Нинова да се намали срокът за предложения между първо и второ четене в актуализацията на бюджета до 3 септември, а в събота бюджетната комисия да приеме проектобюджетите на НЗОК, ДД и консолидирания бюджет. Проекторешението бе отхвърлено, а наред с това и искането на социалистите  парламентът да се събере извънредно във вторник, 7 септември, за да гласува и трите бюджета на второ четене.