Решението на Изпълнителната комисия е всички 63-ма депутати на ГЕРБ-СДС да присъстват в пленарна зала при гласуването на кабинета на "Има такъв народ" и да дадат своя вот "против". "Всяка друга форма на добронамереност би означавала да ни привързват с разни кукловоди, сценаристи или каквото и да било друго. Ние не искаме това, не сме от тях" - това обяви на брифинг в централата на партията лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов. 

По думите му коалицията ГЕРБ-СДС трябва да стои максимално отдалечено от "партиите на омразата", които според него не зачитат волята на народа и не се отнасят уважително към това, че суверенът е отредил втора политическа сила в парламента да е именно оглавяваната от Борисов. "Между предсрочните и редовните избори имаше илюзия, налагана от другите политически сили, че ще може да бъде създадено правителство без ГЕРБ - ние искаме да сме на разстояние от всичко това, което се случва", подчерта бившият премиер. 

"Слушайки изказването на Слави Трифонов, не си представям как ще продължат преговорите, без някоя от партиите да претърпи сериозно унижение, подкрепяйки правителство без политики. Но хубаво е, че най-сетне иска да поеме отговорност за това, което прави от една година. Въпросът е как ще го направят и дано да го направят. Отговорността е изцяло тяхна". Според Борисов обаче "не съставят ли правителство в този мандат, няма шанс за друго правителство".

Лидерът на ГЕРБ намира за безотговорно поведението на лидерите на партии, които казват, че можем отново да отидем на избори и че "демокрацията е скъпо нещо". "Да, скъпо е, но и отговорно", подчерта Борисов. 

Той коментира също и правописните грешки в поканата от ИТН към партиите за представянето на кабинета си: "Да, хората на Слави Трифонов може и да говорят много езици, но не могат да говорят родния си език". 

Според него за последните два месеца не е направено нищо повече от това, "което вече сме направили ние (ГЕРБ). "Все още нямаме и План за възстановяване, да не говорим за план за ваксинация. Наложиха страх, какъвто не е имало от времето на комунизма и "Кръстника" на всичко това е Румен Радев", коментира бившият премиер. А актуалната ситуация определи като пълен хаос.

През миналата седмица Бойко Борисов загатна, че може да извади парламентарната си група от пленарна зала, като така кворумът да падне и предложеното правителство да мине по-лесно. Няколко дни по-късно обаче лидерът на ГЕРБ се отказа от първоначалния замисъл. А ето на какво се дължи настоящото им решение: 

"Изчакахме вчерашния ден, за да видим дали няма да се вразумят, но не получихме никакво писмо. Не че сме очаквали, но все пак щеше да е някакъв вид знак. Нормално мислещи политици трябва да си дадат сметка, че когато имаш едва с 0.5% и то в чужбина повече гласове, а в България си загубил изборите, за втори път народът ти казва, че тази партия не иска да бъде изчегъртана". И все пак ой подчерта: "ако един ден дойдат да говорят с нас, няма да излъчвам преговорен екип".

Що се касае до прогнозата му ще бъде ли съставен кабинет или ще отидем на нови парламентарни избори тази година, той каза: "Ще отидат на варианта Румен Радев да безчинства до президентските избори, защото едно служебно правителство ще му е от полза да му осигури служебна победа".

Бойко Борисов беше лаконичен по отношение на кандидата на ИТН за премиер Пламен Николов. "Избрал си го е Слави за премиер, знам каква е тази длъжност", посочи той. Министрите искат решения още в 7 сутринта, и ако за всяко нещо трябва да питаш някого, става много тежко, допълни бившият премиер. "На външен вид Пламен Николов ми е симпатичен, не знам какъв личен опит има, въпросът е как ще направи връзката със Слави Трифонов. Защото човекът, който носи цялата отговорност, е Трифонов и всяко решение трябва да има неговата подкрепа, за да го подкрепи и парламентарната група. 

Във връзка с актуализацията на бюджета, изготвена от служебния кабинет, Борисов е категоричен, че не може "един, според съдружниците, му мошеник" да внася актуализация на бюджет, за който никой не носи отговорност. Тези политически сили седнали ли са да видят, че приходите са взетите от АМ "Хемус" пари, попита той.