Тази седмица е финална за консултациите за кабинет на "Има такъв народ".  Политическото ръководство на парламентарната група на "Има такъв народ" ще представи утре своя проектокабинет на ръководствата на "Изправи се БГ! Ние идваме!",  "Демократична България" и "БСП за България".

Срещите ще се проведат последователно с трите политически формации в Народното събрание. Очаква се лично издигнатият за министър-председател Пламен Николов да представи предложения състав и структура на Министерски съвет.

Първата среща е в 14.00 часа с "Изправи се Бг! Ние идваме!, час и половина по-късно е срещата с "Демократична България", а в 17 часа - с "БСП за България". Това са трите политически формации, от които ИТН ще искат подкрепа.

Тази сутрин с писмо до медиите председателят на групата на "Има такъв народ" в парламента Тошко Йорданов информира, че ще пращат покани за срещи с тези политически сили, на които ще представят своя проект на състав и структура на Министерски състав, защото "всичко трябва да е открито и пред очите на обществеността".

Какви са условията, които поставят за трите партии за подкрепа на проектокабинета на ИТН?

Тежки и напрегнати ще бъдат утрешните преговори. Вече прехвърчаха доста силни искри между Христо Иванов и Слави Трифонов. От "Изправи се БГ!Ние идваме" също разбуниха за кратко духовете, след като Николай Хаджигенов цитира във Фейсбук пост на бившия депутат и съавтор на Конституцията Николай Близнаков - според когото връчването на мандата на 30 юли е противоконституционно, нелегитимно и трябва да бъде извършено отново - при спазване на конституцията, тъй като решението за издигането на Пламен Николов за кандидат за премиер от "Има такъв народ" не е взето от парламентарната група, както изисква Конституцията. Това веднага обаче опровергано, както от ИТН, така и от Президентството.

Иначе от коалицията "Изправи се БГ! Ние идваме!" приветстваха намерението на ИТН да запознае със състава на проектокабинета двете т.нар. протестни партии и БСП. Арман Бабикян обаче потвърди, че за да подкрепи правителство, формацията ще държи да има и писмено споразумение с партията на Слави Трифонов за секторни политики.

"Очакваме да видим в проекта на ИТН за правителство смели и компетентни хора. Ние, разбира се, няма да предлагаме кандидатури, защото мандатът е на "Има такъв народ". Правото да предлагат министри, Министерски съвет е тяхно", заяви Бабикян пред БНТ.

Той обаче бе категоричен, че никой не може да ги принуди да замълчат, ако някое от имената има се струва неподходящо.

"Изправи се.БГ! Ние идваме" е първата политическа сила, поканена на среща.

"Ще искаме споразумение. Работните ни групи работиха чудесно, стигнахме до голяма степен на съгласие и е редно тези секторни политики, за които сме се разбрали, да залегнат в споразумение", подчерта Арман Бабикян.

"Заявили сме многократно, че няма да приемем въздействие от страна на ДПС или ГЕРБ и от това няма да отстъпим. Това е едно от нещата, което държим да бъде гарантирано, и това бихме поискали от всеки", заяви Бабикян.

Ако бъде гласуван този кабинет, отговорност за работата му трябва да носи излъчилата го партия.

"Демократична България" ще решат дали да подкрепят проектокабинета на "Има такъв народ", когато получат пълна информация за структурата, състава и приоритетите му", обяви Христо Иванов.

"Ако искат нашата подкрепа, така да се каже подкрепа се търси, така че ние сме добронамерени. Оставаме на разположение, но в крайна сметка тяхна е отговорността, да си я поемат", каза Христо Иванов, председател на ПГ на "Демократична България".

Иванов обясни, че се отнасят с уважение към професионалната биография и житейския път на всеки кандидат, който е предложен. Но няма да са безкритични предвид високите постове, които ще заемат.

"Министър -председателският пост е изключително важен. Това не е просто някакъв бушон, който стои начелото на масата в МС, това е човек, който трябва да е лидер", каза Христо Иванов.

Той отново напомни, че ще настояват за подписване на документ, който да е гаранция, че ще бъдат спазени поетите ангажименти. Заяви, че не се борят за постове. Предлагали са само формули, за да може управлението да е работещо. Вярват, че в правителството са нужни решителни и компетентни хора.

"Не става дума изобщо за лансиране на някакви наши представители - нито сме го правили, нито ще го правим. Каквото сме предлагали, сме предлагали публично, именно за да избегнем всякакви възможности да се твърди едно или друго", каза Иванов.

Що се отнася до левицата, още в петък те заявиха готовност парламентарната група да покани на среща издигнатия за премиер от ИТН.

От БСП също ще искат споразумение с ИТН,  което да гарантира, че договорените политики ще се следват. "Трябва да има при всички положения. В противен случай всичко това, което беше изговорено, дискутирано, сложено на масата като приоритети, ще остане във въздуха", каза Иван Иванов по БНР.

Пред БНТ Веска Ненчева каза, че от БСП са доволни от преговорите с ИТН в областта на образованието и напомни също, че ще искат споразумение с партията на Слави Трифонов.

"Продължаваме да твърдим, че трябва да има редовно правителство и работещ парламент. Очаквам утре да видя хората в проектокабинета на ИТН. Ако от партията на Слави Трифонов желаят да получат нашия конкретен отговор, това трябва да стане в най-кратко време", допълни Иванов.

ДПС не са поканени на преговори. За ГЕРБ е ясно, те не бяха поканени и на първия кръг от преговори.

Междувременно лидерът на ГЕРБ прогнозира днес, че няма да бъде съставено правителство и ще има нови избори. Неговите депутати ще бъдат зала и ще гласуват против какъвто и да е кабинет.