"В София ще строят подземни паркинги под училища и детски градини. Това е абсолютно недопустимо. Няма да позволим", заявиха общинските съветници от ГЕРБ в Столичния общински съвет на брифинг в Столичната община.

Според Мирослав Боршош още на сесията на СОС в четвъртък ще бъдат одобрени три такива проекта на местната власт за изграждане на паркинги под сградите и дворовете на учебни заведения в район "Триадица". 

"В първа точка от дневния ред, в програмата на кмета Васил Терзиев за придобиване на имоти, има три такива скандални случая", предупреди Боршош и обяви, че именно заради това общинарите от групата на ГЕРБ днес не са подкрепили доклада по време на заседанието на комисията по екология.

"Няма да позволим да се строят подземни паркинги под училища и детски градини", заяви Боршош, който припомни, че това е обещано още в предизборната програма на ПП-ДБ.

"Дворът на училището, в който учи вашето дете, престава да бъде двор, защото ще се строи дълго време. Въздухопроводите с изгорелите газове ще минават по фасадите на детските заведения и ще отиват в атмосферата точно над главите на децата. Ефектът върху децата ще е много отрицателен", обясни Боршош и показа скици на първите проекти. 

От ГЕРБ очакват РЗИ и останалите институциите да не го позволят. 

Той заяви, че общинските съветници са обезпокоени от плановете на общинската управа да приравнят училищата и детските градини с МОЛ-ове и затова реагират преди да се наложи да спират лично багерите.

"В момента се опитват да гласуват под 22-о, под 41-о училище, под децата ни и до 43-та детска градина в район "Триадица" да има подземни паркинги. Това е абсолютно недопустимо не само заради опазването на здравето на децата, а и като цяло. Нашата група току-що се въздържа на комисията по екология, няма да го подкрепим този доклад, докато не се извадят тези имоти и сме сигурни, че няма да бъдат подземни паркинги", каза Боршош.

Снимка: БТА

Директорите на трите учебни заведения за деца не са били уведомени, не е провеждано и обществено обсъждане.

"Разговарях с директорите, никой не е уведомен. Ние не сме го допуснали досега, няма да го направим и сега. Ние сме за надземни и подземни паркинги, но да вкараме цялата тази мръсотия под училища и детски градини, не е логично да го допуснем, оставете, че е вредно", каза общинският съветник от ГЕРБ.

Той посочи, че групата е наясно с проблема с паркирането и подкрепя строежа на подземни и надземни паркинги, но не и в близост до детски заведения.