Управляващите не можаха да съберат нужната подкрепа за своя проект за провеждане избори за Велико Народно събрание, който изненадващо беше гледан днес, прекъсвайки гласуването на бюджета. Със 111 гласа "за“, 93 - "против" и 8 - "въздържали се" парламентът отхвърли предложението на ГЕРБ, с което можеха да бъдат направени промени в Конституцията.

Съгласно чл. 160 от основния закон Народното събрание може да реши да се произведат избори за ВНС с мнозинство две трети от общия брой на депутатите, което означава, че за да се стигне до такъв вот, са необходими 160 гласа.

Спорният проект на ГЕРБ, който срещна силен обществен отпор, беше обявен на 14 август и внесен на 2 септември в деловодството на Народното събрание с подписите на ГЕРБ, "Обединени патриоти", "Воля" и част от независимите депутати. Предложението дойде в отговор на антиправителствените протести, като тогава премиерът Бойко Борисов заяви, че ако бъде прието, веднага ще подаде оставка. Недоволните граждани обаче отхвърлиха това като неприемливо и настояха за оставка.

Сред предложенията на ГЕРБ бяха намаляване на народните представители от 240 на 120 и при ВНС броят им да бъде намален - от 400 на 280.

Ожесточени дебати 

Гласуването беше предшествано от горещи дебати в пленарната зала, в която управляващи и опозиция влязоха в нов остър сблъсък. Представители на правителството липсваха.

"Днес имате шанс да получите оставката на премиера Борисов и много странно, че точно вие опозицията, се противопоставяте на този шанс. Нали искахте избори?", обърна се Десислава Атанасова от ГЕРБ към депутатите от БСП.

Според нея именно социалистите, които са настоявали месеци наред Борисов да подаде оставка, днес крепят статуквото.

"Крепите управлението на Борисов, странно", допълни Атанасова.

По думите й има дневен ред и президентската институция. "Точно преди една година и един ден президентът Румен Радев, след като подписа указа за назначаване на главния прокурор свика кръгла маса, на която запозна всички европейски посланици с идеята си за промени в Конституцията. Тогава уважаеми, не чухме никаква реакция, нито по същество на идеята, нито по същество на промените, които бяха обявени малко по-късно на брифинг от президента. Помните ли какви бяха тези идеи, зад които застана президентът Радев? Голяма част от тези идеи са искания на гражданското общество, на протестиращите. Тези идеи са и част от становището на Венецианската комисия и противно на всички изказани становища, че тя убива от критики проекта, Венецианската комисия изказва положително становище по отношение на промените, касаещи съдебната власт", подчерта тя.

"Конституцията не е Библия, за да не може да се променя", добави колегата й от ГЕРБ Тома Биков. 

Той посочи, че от ГЕРБ са го обяснявали и друг път.

"Не сме обявили война на настоящата Конституция. Ние отчитаме нейните преимущества, нейните заслуги за провеждането на мирния преход към демокрация. Ние направихме това предложение в една ситуация на силно обществено напрежение, с желанието да обособим място, в което политическите партии, гражданското общество и българските граждани да могат да проведат дебат за бъдещето на България. Не мисля, че това е лоша идея. Не успяваме да постигнем консенсус по базови проблеми и този проблем вероятно ще се задълбочава, защото политическото противопоставяне преминава червени линии, които не би трябвало да бъдат преминавани", допълни той.

По думите му настоящия парламент е далеч по-легитимен от 35-ото Народно събрание, избрано с една бюлетина. Според него конституционният разговор е политически разговор и той не е табу за нито едно общество.

Тома Биков

Снимка: БТА

"Той не може да бъде цензуриран от една или друга политическа сила. Не приемам вашите обвинения, че едва ли не погазваме Конституцията само защото сме предизвикали дебат по нея. Дебатът е основата на демократичната държава и той има място в тази зала, а тази зала е мястото. Не на площада, не на улицата, а тук в парламента. Парламентът, колеги, все още е тук. Той не е на площада, както твърдеше г-н Радев преди няколко месеца", каза още Биков.

Той посочи, че са подминали обидите и са лансирали идеите на протеста.

"Тези идеи са идеите, които вие днес наричате опит за диктатура и погазване на демократичните принципи. Ние не смятаме и в интерес на истината не подкрепяме всички тези идеи. Ние също имаме забележки към много от тях, но нашата цел беше и в тази зала да влезе разговорът, който преди това се водеше на улицата, защото този разговор е за парламента", допълни още Тома Биков.

"Сегашната Конституция е приета, за да обезпечи дългосрочното оцеляване на БКП и чрез нея политическият процес се превърна в пазарлък", коментира пък съпредседателят на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов.

"Днес обсъждаме не проекта за Конституция, а проекта за свикване на ВНС. Този проект не обвързва следващото ВНС по никакъв начин. Омръзна ми да чувам как сегашната Конституция е някаква свещена крава. Хайде да си кажем кога беше създадена тази Конституция. Беше създадена в началото на демократичния преход и кой я прие. БСП, ДПС и едни отломки от СДС, които всички техни лидери се оказаха депутати от БСП. Защо я приеха. Приеха я, за да обезпечат дългосрочното оцеляване на БКП и да направят система, която е консервирана и която не може да се промени радикално. Която с една трета от вота ще може да самовъзпроизвежда, а пък една малка формация като ДПС ще може да бъде дълго време балансьор и да участва под различни форми във властта", изтъкна той.

И добави, че е подписал този проект, заради хората по площадите.

"Колегите от ГЕРБ гласуват "за" или "против" оставката на Бойко Борисов. Не знам една такава дискусия и тема да се провежда без присъствието на министър-председателя, който иска да прави рестарт на политическата система и на държавата. Понеже технологиите позволяват, предлагам да го включите на на екрана. Може би от джипката, или някъде другаде", заяви пък Кристиян Вигенин от БСП.

Снимка: БТА

"Идеята е днес да се говори за мерките, а не за срама, който сами си прокарахте, изпълнявайки волята на Бойко Борисов ад остане във властта. Пътят, който извървя вашия проект е толкова жалък, че е жалко, че изобщо стига до днешното заседание на Народното събрание. Той ще бъде отхвърлен, разбира се", каза още Вигенин. 

Той добави, че проектът на нова Конституция е изглеждала като курсова работа на осмокласник.

"Трябва да се извините на Венецианската комисия, защото я вкарахте във вашите вътрешнополитически и партийни цели", коментира още социалистът.

"Когато вчера привечер изневиделица разбрахме, че това ще е първа точка, първоначално ни обзе почуда това пък сега откъде се взе. След този фарс - след становището на Венецианската комисия. Но изненадата ни не трая дълго. Това е конституционен кьорфишек - започнал между два протеста и завършил между два бюджета. Това е за отвличане на вниманието от задълбочаващата се криза. Разобличава се до голо самият характер на властта - изчерпана, безидейна, уплашена, но власт готова на всичко да остане на власт, дори да посегне на основния закон в страната", допълни колегата му от левицата Крум Зарков.

Той припомни, че първоначалната версия на Конституцията е била с пропуснат преамбюл, сгрешен герб и други, освен това проектът е бил внесен от депутати, които са признали, че не са го чели (Веселин Марешки - б.р.). 

"Предложената нова Конституция не отговаря на обществените нагласи и очаквания - призовавам ви да спазваме действащата", заяви на свой ред председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Според нас предложеният проект на нова Конституция от ГЕРБ е поредният удар срещу демокрацията и държавността. Първоначалният вариант на проекта, написан на бързо, беше се отказал от общочовешките ценности като свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост, търпимост и пак по същия начин така набързо намериха някакво място в предложения проект", допълни той.

Според него новата Конституция или промени в действащата трябва да отстраняват констатирани недостатъци и да бъдат насочени към постигане на върховенство на правото и укрепване на демократичните ценности, да приближат българския конституционен модел към най-добрите международни и европейски образци.

"Обаче видяхме и оценката на Венецианската комисия, която беше ясна и категорична, че този проект не става", допълни още председателят на ДПС.