От ГЕРБ-СДС прекратиха набързо срещата с представителите на ПП-ДБ в парламента по управленската и законодателната програма заради отсъствие на "първия ешелон" в нея. Решение след нея нямаше. От партията продължават да настояват за лидерска среща и коалиционно споразумение, както и за отговор на въпроса - правителство на малцинството ли имаме, или е налице мнозинство. Томислав Дончев и Десислава Атанасова отрекоха твърденията на премиера, че назначенията в изпълнителната власт се съгласуват предварително с ГЕРБ-СДС.

Останали изненадани, че на разговора за управленската и законодателна програма в парламента не присъствали лидери на парламентарната група, каза Десислава Атанасова. От думите на съпартиеца й Томислав Дончев се разбра, че съпредседателят на ПП Кирил Петков е на почивка.

"За нас на първо място стои въпросът за лидерската среща и подписване на споразумение, което, според нас, трябва да бъде коалиционно, защото трябва да е ясно кой носи отговорността и кой отстоява решенията. Това, че на тази среща присъстваха лица, които нямат дори качеството на народни представители, и за нас беше смущаващо, защото те не могат да носят и политическата отговорност. Политическа отговорност се носи от лидерите с подписи под общо споразумение и с ясни ангажименти", каза председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС пред медиите пред Народното събрание. И обясни, че заради това срещата продължила само 20 минути.

"Това са спекулации", заяви тя относно твърдението на премиера Николай Денков, че съгласуват назначенията във властта с ГЕРБ. По думите й назначенията си вървят в изпълнителната власт и ГЕРБ не са питани нито за шефове на агенции, нито за директори на дирекции.

"В момента управляват представители на една партия. Много не ми се иска правителството да се превръща в някакъв комитет за трудоустрояване, както изглежда", добави Томислав Дончев.

"Ние сме участвали само в разговорите да търсим баланс и механизъм и неслучайно затова са трусовете в нашите отношения", заяви Десислава Атанасова.

Първата среща в НС с ПП-ДБ днес е била за конституционната реформа и се е провела с участието не само на двете формации зад кабинета, но и с представителите на ДПС и правосъдния министър. Целта е била "да очертаем посоката, детайлите ще дойдат, когато заработи и комисията по конституционни въпроси. Търсим допирни точки", обясни Атанасова.

"Втората среща беше за разговори по общата ни управленска програма, в частта правосъдие и вътрешни работи. Това е програмата, която ПП направиха в екселска таблица", коментира тя.

"Няма такава политическа формула, където не споделяш властта и искаш споделяне на отговорността. Ние носим отговорност, че сме дали шанс на това правителство да съществува", включи се с коментар и Томислав Дончев. Той посочи, че нито Десислава Атанасова носи отговорност за назначението на Асен Василев, нито Екатерина Захариева - за връщането на Спецов в НАП. Като напомни, че единствено в неговата партия носят отговорност за външния министър Мария Габриел.

Дончев направи и намеци по адрес на мандатоносителите за намеса на държавния апарат в местния вот.

"Ако се окажат верни сигналите, които получаваме, че се планират употреби или злоупотреби на държавния апарат в помощ на една партия за местните избори във вреда на друга, това наша отговорност ли ще бъде? Хайде да не вкарваме всичко в сюжети много близко до садизма, мазохизма или самонараняването, защото вече звучи несериозно", заяви зам.-председателят на ГЕРБ.

В коментар на нежеланието на ПП-ДБ да подпишат коалиционно споразумение, Дончев беше категоричен, че кабинетът "без споразумение ще е трудно съществуване и трудно ще дава резултати". "Трябва да се уточни има ли ясно мнозинство, с ясни отговорности, това става през преговори и споразумение, най-чистият вариант, където всички могат да следят кой изпълнява ангажиментите си и кой не", обобщи Дончев.

Той определи условията на ПП-ДБ, за да продължи кабинетът живота си, с думите "това е абсурдно - първо, те са в изолация, а поставят допълнителни условия". "Когато се върне г-н Петков, защото разбрах, че е на почивка, може би ще си говорим", допусна още зам.-председателят на ГЕРБ.