Обединихме се около идеята, че нашата амбиция е юли да има иницииран проект за конституционни промени, заяви министърът на правосъдието Атанас Славов след среща в парламента между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България". 

Амбицията е за 180 гласа, бърза писта, затова предстоят срещи в следващите дни в Народното събрание и с колегите от БСП, и с "Има такъв народ", посочи той. В отговор на въпрос Славов каза, че ще има среща и с ДПС. Надявам се те активно да участват в конституционния процес, това е тяхната заявка, допълни той по отношение на Движението за права и свободи. 

"По отношение на конституционните промени се съгласихме, че трябва да има три акцента - разделяне на ВСС на отделни съвети - прокуроски и съдебен, ограничаване правомощията на главния прокурор и въвеждане на някаква форма на индивидуална конституционна жалба на пряк достъп на гражданите до Конституционния съд. По това имаме съгласие относно генералната визия", обясни министърът.

Стъпваме върху проекта от 45-ото Народно събрание, има няколко промени, но ние представихме днес нашия проект на срещата, която се проведе, каза още Атанас Славов.

"Амбицията ни е да се случат конституционните реформи, това е заявка изобщо на съществуването на кабинета, това легитимира управлението и се надявам да бъде постигнато съгласие за това, като разговорът ще премине и, разбира се, в конституционната комисия", каза той.

Славов говори пред журналисти след двете срещи с представители на ГЕРБ-СДС, на които бяха обсъдени обща управленска програма и промените в Конституцията. Той потвърди, че в рамките на седмицата - четвъртък или петък, ще сезира Върховния административен съд по отношение на избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функциите главен прокурор. 

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова също потвърди пред журналисти, че общата им цел е промяна и конституционна реформа.

"Детайлите ще дойдат, когато заработи и комисията по конституционни въпроси. Търсим допирни точки, ако успеем да внесем общ проект за промени в конституцията. В готовност сме да обсъждаме голяма част от идеите с останалите парламентарни групи", добави Атанасова.