С решения №444 и №445 от 23 юни 2023 г. Министерският съвет на Република България прие нов пакет от военна и военно-техническа помощ за Украйна в изпълнение на решението на Народното събрание от 9 декември 2022 г., съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Одобреният списък е съизмерим по обем с помощта от първия пакет, отпуснат от служебното правителство с решение от 22 декември 2022 г.

С предоставянето на тази помощ няма да бъдат нарушени нормативите от запаси за действие на въоръжените сили на Република България и тяхната учебно-бойна подготовка, допълват от МС.

БТА припомня, че на 21 юни министърът на отбраната Тодор Тагарев съобщи за подготвян нов транш военна помощ от България за Украйна. Помощта е според украинските потребности и нашите възможности, както е решило Народно събрание на 9 декември м.г. Сравнима е по обем и видове с първия пакет по това решение. Има неща, които се повтарят, има и нови, но като обем е горе-долу същото, каза тогава министърът. Вадим от складовете неща, които са в годно състояние, имат още ресурс, но са 30-40- и повече годишни, заради това стойността на помощта е трудно да бъде изчислена, обясни Тагарев. Той заяви, че към този момент не се дискутира предоставянето на основни бойни платформи. Съвсем скоро ще бъде предложено решение на Министерския съвет, обясни военният министър.

 Кога България може да се включи към общата поръчка за снаряди за Украйна?

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел не се ангажира с въпроса кога България ще се присъедини към общата поръчка за снаряди за Украйна. След края на Съвет "Външни работи" в Люксембург тя каза, че все пак всичко зависи от това, което можем да предложим.

Габриел каза, че украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба е дал на колегите си от страните-членки последна информация за случващото се в страната. Тя припомни, че България вече е изразила подкрепата си за Украйна

На въпрос кога точно очакваме България да се присъедини към общата поръчка за боеприпаси за Украйна, тя отговори, че най-ясен отговор за това може да даде министъра на отбраната. По думите й това е въпрос на много ясен анализ и по отношение на това какво може да предложи страната.

"Не забравяйте, че едно е да желаеш, друго е да има реалности. След това сме заявили желанието си да бъдем част от общоевропейска инициатива, която да носи полза и на страната", каза Габриел, цитирана от БНР.

Тодор Тагарев и посланикът на САЩ Кенет Мертен обсъдиха двустранното сътрудничество в областта на отбраната

Междувременно днес министърът на отбраната Тодор Тагарев и посланикът на САЩ Н. Пр. Кенет Мертен обсъдиха двустранното сътрудничество в областта на отбраната, съобщиха от пресцентъра на МО.

"Високо оценявам подкрепата на САЩ през последните десетилетия и стратегическото ни партньорство", отбеляза в началото на срещата министърът и добави, че е благодарен за постоянната подкрепа на американската страна за модернизацията и постигането на оперативна съвместимост на въоръжените ни сили с тези на нашите съюзници.

Снимка: МО

Посланик Мертен поздрави Тагарев за встъпването му в длъжност и изрази задоволство относно избора на редовно правителство, като постави акцент върху положителната промяна в позицията спрямо Украйна, както и за изразената готовност за оказване на помощ.

България подготвя нов транш военна помощ за Украйна, съобщи Тодор Тагарев миналата седмица и каза, че съвсем скоро страната ни ще се присъедини към споразумението за предоставяне на един милион снаряда на Украйна.

Снимка: МО

На срещата бяха обсъдени текущите и бъдещите модернизационни проекти за Българската армия. Придобиването на нови способности остава сред основните приоритети на ръководството на Министерството на отбраната (МО). Разширяването на бойната група на НАТО на територията на България с рамковата държава Италия и предстоящото учение Enhanced Vigilance Activity 23 също бяха сред основните теми на разговор.

Акцент бяха и темите, свързани с киберсигурността, хибридните заплахи, противодействието на дезинформацията. Страните изразиха готовност за по-нататъшно сътрудничество в тази посока, посочват още от МО.

В срещата взеха участие заместник-министрите Станимир Георгиев и Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, директорът на Дирекция "Отбранителна политика" генерал Радостин Илиев, както и заместник-ръководителят на посолството на САЩ Андриа Брулет-Родригез, аташето по отбрана полковник Пол Сиболд, началникът на Офиса за военно сътрудничество подполковник Дейвид Нокс и Брент Корби от Отдела по политически и икономически въпроси.