"Нотата е изпратена с писмо до премиера и с молба за указания. Все още такива към Министерството на външните работи не са получени. Това заяви пред журналисти в парламента министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска във връзка с получената от посланика на Русия Елеонора Митрофанова нота за отмяна на решението за експулсиране на 70 руски дипломати от страната ни.

Министър Генчовска пристигна в сградата на Народното събрание, за да бъде изслушана на втория за днес извънреден председателски съвет по темата, посочва БТА.

На въпрос от журналисти дали тя се е подписала под решението за експулсирането на руските дипломати, Генчовска отговори отрицателно. "Обърнете се към премиера. Ние имаме указания от началника на неговия кабинет с две писма. Те са депозирани с гриф "Поверително", намират се в деловодството на Народното събрание", каза още тя.

Генчовска увери представителите на медиите, че след заседанието на председателския съвет ще даде подробна информация за случая.

Междувременно президентът Румен Радев публикува пост във Facebook, в който призовава премиера в оставка Кирил Петков да свика МС заради получената от Елеонора Митрофанова нота.

"Във връзка с възникналото напрежение в отношенията ни с Руската федерация призовавам министър-председателя да свика заседание на Министерския съвет, което да оцени последствията от ескалацията на кризата в двустранните отношения и да вземе решение в съответствие с всички законови процедури. Това решение трябва да е съобразено с предизвикателствата пред националната сигурност и с дългосрочните интереси на България и на хилядите български граждани, живеещи в Руската федерация", заявява държавният глава и продължава:

"Недопустимо е те да бъдат оставени без дипломатическо представителство. Недопустимо е решения, свързани със сигурността на България, да не отчитат рисковете от ескалация и икономическите последствия от тях".

По думите на Румен Радев отговорността за решението ляга изцяло върху правителството в оставка.

Скрийншот: Facebook/Румен Радев

По-рано през деня от МВнР посочиха, че по искане на руската страна е била приета посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова. Тя е връчила вербална нота, с която в ултимативен тон се поставя искане за оттегляне до 12:00 часа на 1 юли 2022 г. на нотите за обявените за персона нон грата служители на руските задгранични представителства.

В своя позиция, разпространено да медиите, премиерът в оставка Кирил Петков призова посолството на Руската федерация да оттегли подадената днес нота и заяви, че то ще има възможността да запази 43-ма свои служители