През следващите няколко дни ще имаме готовност да кажем, че всички технически параметри на Плана за възстановяване и устойчивост са постигнати, каза тази вечер във Варна премиерът Кирил Петков, който посети Центъра за подкрепа на бежанците от Украйна в Двореца на културата и спорта.

Той уточни, че е разговарял с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. По думите му тя е изразила недоумение от излязлата у нас информация, че управляващите не се справят и го е уверила, че страната ни се движи с перфектна скорост.

Нека никой да не се упражнява с политическа реторика на база на фалшиви новини, допълни Петков. Ток призова, който иска да знае как стоят нещата реално, да се чуе с Европейската комисия.

Премиерът коментира още, че няма как страната ни да плаща милиони евро на Русия за ремонт на самолети. По думите му трябва да се видят и други възможности, като най-важното за България е пилотите ни да не губят летателната си способност.

Петков допълни, че се надява при предстоящото посещение на секретаря по отбраната на САЩ Лойд Остин да се коментира и тази тема. Страната ни ще получи своите F-16, но дотогава пилотите ни трябва да могат да летят с тях, посочи Петков.

В отговор на въпрос има ли нужда от засилване на сигурността по границата ни премиерът каза, че вече е ясно, че вместо конструктивен диалог с Руската федерация имаме вражеска страна, която атакува друга славянска държава.

Това е факт и не може да се игнорира, посочи Петков и допълни, че оттук нататък трябва заедно с НАТО и Европейския съюз, като едно, да имаме координирана стратегия на базата на новата опасност.

България ще се справи дори да се увеличи бежанският поток, каза още премиерът.

Министър-председателят благодари на всички доброволци, които работят в Центъра и са в координация с областната администрация, МВР и Военноморските сили. Надявам се и другите областни градове в страната да постигнат този тип организация, този дух, когато всички поемат отговорност и проявяват съпричастност, посочи Петков. Той допълни, че от утре в Центъра във Варна ще работят още 10 души от МВР на смяна.

Снимка: БТА

Премиерът каза още, че е много обнадежден след посещението си днес на граничния контролно-пропускателен пункт в Русе, че можем да посрещнем повече пристигащи. Той уточни, че в крайдунавския град вече има осигурени компютри, доброволци и служители на Агенцията за бежанците, които са готови да издават документи на всеки пристигащ, а информацията да се вкарва в обща система. България няма от какво да се срамува, ние сме едни от първите, които издават на границата документи за временна закрила, посочи премиерът.

Снимка: БТА

Петков изрази задоволство от голямото количество помощи, събрани в Центъра във Варна и призова всички българи да проявяват щедрост и съпричастност.

Снимка: БТА

За осигуряването на здравни услуги за бежанците премиерът посочи, че всеки украинец трябва да носи своята отговорност и да знае, че ако влезе у нас като турист, ще получава като такъв здравни услуги. Държавата може да предоставя закрила, но не можем да поемаме отговорност за тези, които не искат да ги приемаме като бежанци, посочи премиерът.